Західний науковий центр НАН України і МОН України

У Західному науковому центрі

Презентація Інституту соціогуманітарних проблем людини
Західного наукового центру НАН і МОН України

20 лютого у Західному науковому центрі НАН України і МОН України відбулося урочисте відкриття Інституту соціогуманітарних проблем людини Західного наукового центру за участі наукової громадськості та керівництва області.

Серед присутніх були: голова Західного наукового центру НАН України і МОН України академік НАН України М.І.Долішній, голова Львівської облдержадміністрації Сендега О.С., заступник голови Львівської облдержадміністрації Герич В.П., заступники голови Львівської обласної ради Держко І.З. та Федак Т.В., начальник регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області Давимука С.А., директор Західного наукового центру І.С.Дуцяк, директор Інституту соціогуманітарних проблем людини професор Мельник В.П., члени бюро Західного наукового центру, керівники науково-дослідних установ, ректори вищих навчальних закладів.

Із вступним словом виступив голова Західного наукового центру академік НАН України Долішній М.І., який привітав присутніх із створенням Інституту соціогуманітарних проблем людини, подякувавши засновникам за копітку підготовчу роботу. М.І.Долішній наголосив на давно існуючій потребі суспільства в такому інституті. Ще 10 років тому на зустрічах науковців АН України та Російської академії наук ставилося питання необхідності комплексного вивчення проблем людини. Зокрема, академік РАН Казначеєв бачив майбутнє за таким важливим напрямком досліджень. Вивчення соціогуманітарних проблем людини дозволить попереджати ситуації, які носитимуть негативний для суспільства наслідок. Академік висловив подяку представникам влади за підтримку і розуміння необхідності використання досліджуваних на науковому рівні соціогуманітарних проблем людини для прийняття управлінських рішень.

З вітальним словом до присутніх звернувся голова Львівської облдержадміністрації Сендега О.С., який наголосив, що результати досліджень інституту будуть корисними для роботи апарату обладміністрації. Інститут повинен об’єднати науковий потенціал регіону на вивчення соціальних, культурних, економічних потреб населення, розвивати соціальну і підприємницьку активність регіону згідно вимог часу. Керівник області побажав Інститутові розвитку, плідної праці та вагомих здобутків у вивченні і вирішенні проблем мешканців регіону.

Привітав присутніх зі створенням Інституту соціогуманітарних проблем людини і заступник голови Львівської обласної ради народних депутатів Держко І.З., звернувши увагу, що в демократичному суспільстві проблема особистості є базовою всіх програм розвитку, тобто повинно працювати давно відоме правило – "людина – міра всіх речей". Сьогодні ми маємо об’єднати зусилля непересічного наукового потенціалу Львівщини на вивченні проблеми людини в умовах сьогодення і забезпечити виняткову цінність результатів таких досліджень, щоб і депутатський корпус і владні структури зверталися щодня до таких матеріалів при прийнятті програм та державних управлінських рішень. Висловив сподівання, що Інститут прислужиться роботі всіх держаних і громадських інституцій.

Присутні заслухали доповідь директора Інституту соціогуманітарних проблем людини професора Мельника В.П. "Про завдання інституту на 2004 рік: тематика та напрями досліджень". З метою підвищення ролі науки в розробці і реалізації у західному регіоні України ефективної соціогуманітарної політики, орієнтованої на формування умов сталого розвитку регіону у поєднанні з гармонійним розвитком людини при Західному науковому центрі створено Інститут соціогуманітарних проблем людини. Інститут створюється на громадських засадах з ціллю принести реальну користь Львівщині. В першу чергу ми ставимо прагматичні інтереси по координації зусиль вчених різних галузей та владних структур на вирішення конкретних завдань в інтересах мешканців регіону.

Серед головних завдань інституту бачиться:

– наукова розробка актуальних соціогуманітарних проблем людини у регіоні на основі проведення міждисциплінарних комплексних наукових досліджень в галузях освіти, охорони здоров’я, екології, політології, соціальної психології, культурного та духовного розвитку;

– сприяння розвитку фундаментальних та прикладних досліджень із соціогуманітарних проблем людини, що проводяться в науково-дослідних установах та вищих навчальних закладах західного регіону України;

– підготовка та організація використання місцевими органами влади науково-методичних розробок та рекомендацій інституту щодо вирішення соціогуманітарних проблем людини.

В час глобалізаційних процесів народжуються нові цінності, часом чужі нашій культурі. Змінюються виміри духовного і фізичного здоров’я нації, людина і далі залишається засобом вирішення політичних цілей. Релігія є і буде обов’язковим чинником і сутністю нашої культури. Потрібно вивчати фактори впливу на національну свідомість, формувати культуру нації. Через співпрацю інституту з органами державної влади Інститут соціогуманітарних проблем людини повинен принести користь населенню Львівщини.

У структурі інституту працюватимуть три підрозділи: відділ соціально-політичних досліджень, відділ релігієзнавства і міжконфесійних відносин, відділ етнічних і національних досліджень. Вищим керівним органом інституту є бюро Західного наукового центру НАН України та МОН України.

У виступі директор Інституту українознавства ім. І.Крип’якевиа НАН України академік НАН України Ісаєвич Я.Д. зупинився на важливих моментах інтеграції академічної і вузівської науки, владних структур громадянського суспільства. Маючи і досвід роботи у владних структурах і науковий доробок по даній тематиці, директор Інституту професор Мельник В.П. зуміє організувати роботу інституту на конструктивне і продуктивне використання наукового потенціалу в інтересах регіону.

У виступі начальник регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області Давимука С.А. запевнив присутніх, що сприятиме становленню та розвитку Інституту соціогуманітарних проблем людини, оскільки ідея створення такого інституту була і його давньою мрією. Наголосив, що нехтування гуманітарною стороною в процесах управління призводить до несприятливих умов розвитку нашого суспільства.

Директор Інституту екології Карпат НАН України академік НАН України Голубець М.А. підтримав створення інституту і висловив сподівання, що діяльність інституту відчутно вплине на усі сфери життя в нашому краї.

Виступ директора Інституту народознавства НАН України члена-кореспондента НАН України Павлюка С.П. ще раз переконав присутніх у правильності і доцільності створення Інституту соціогуманітарних проблем людини і висловив побажання, щоб до наково-дослідних робіт були залучені фахівці інших регіонів України. Оскільки проблеми схожі і необхідні для вирішення в інших регіонах України. Цим зможемо уникнути спекуляцій на протистоянні "схід-захід" в нашій державі. Висловив упевненість у спільній та плідній співпраці очолюваного ним інституту та інституту соціогуманітарних проблем людини.

В заключному слові голова Західного наукового центру академік Долішній М.І. ще раз подякував присутнім за участь у розробці концепції Інституту та висловлену готовність до співпраці в соціогуманітарному напрямку як науково-дослідних та освітянських установ, так і владних структур.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
У Західному науковому центрі втретє відбувся Всеукраїнський науковий круглий стіл на тему «Життєстійкість особистості, економіки та культури суспільства в умовах війни»
Світлої пам'яті видатного вченого Валентина Романовича СКАЛЬСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74