Західний науковий центр НАН України і МОН України

Ювілеї

Роман Левицький

(до 60-річчя від дня народження)

Професор, завідувач відділом теорії модельних спінових систем Інституту фізики конденсованих систем НАН України Роман Романович Левицький 6 січня 2003 року відсвяткував свій 60-літній ювілей.

Р.Левицький народився 6 січня 1943 року в селі Черче Івано-Франківської

області. У 1965 році закінчив фізичний факультет Львівського державного

університету імені Івана Франка і вступив до аспірантури на кафедрі теорії твердого тіла названого університету. Його наукова діяльність розпочалася у 1969 році з посади молодшого наукового співробітника Львіського відділення "Статистична фізика" Інституту теоретичної фізики АН УРСР. Кандидатська дисертація Р.Р.Левицького (1971), виконана під керівництвом проф. І.В.Стасюка, була присвячена проблемам динамічної теорії сегнето- і антисегнетоелектриків з водневими зв’язками. Докторську дисертацію Р.Р.Левицький захистив у 1990 році, а в 1997 році йому присвоєно звання професора.

У колі наукових інтересів проф. Р.Левицького – фізика сегнетоелектриків,

теорія спінових систем, а також ряд інших ділянок фізики конденсованої речовини.

Значна частина наукових досліджень Р.Р.Левицького присвячена мікроскопічній теорії сегнетоелектричних кристалічних і невпорядкованих систем з водневими зв’язками. Спільно з І.В.Стасюком на основі псевдоспінових та псевдоспін-фононних моделей ним здійснено опис термодинамічних і динамічних властивостей кристалів типу КН2РО4. Досліджено особливості низькочастотних коливань, включаючи м’яку моду, пояснено експериментально спостережувані аномалії пружного нейтронного розсіяння. Показано, що наявність сильних короткосяжних кореляцій в системі веде до перенормування протонного тунелювання та "придушення" м’якої моди. Разом з І.В.Стасюком та М.А.Кориневським ним запропонована кластерна теорія протонного впорядкування в кристалах типу KDP.

Значна увага в дослідженнях Р.Р.Левицького була присвячена релаксаційній

динаміці сегнетоелектриків з водневими зв’язками. Для опису як

сегнетоелектричної (антисегнетоелектричної), так і параелектричної фаз ним розвинена самоузгоджена теорія, що базується на підході Глаубера та техніці нерівноважного статистичного оператора Д.М. Зубарєва. На основі моделі протонного впорядкування в рамках запропонованої схеми описана низькочастотна дисперсія діелектричної проникності кристалів типу КН2РО4 і CsH2PO4.

Наукові інтереси Р.Р.Левицького охоплюють широкий спектр проблем – від

опису конкретних фізичних систем до розвитку абстрактних теоретичних моделей.

Зокрема, для послідовного опису квантових псевдоспінових систем із суттєвими короткосяжними і далекосяжними взаємодіями Р.Р.Левицьким (спільно з І.Р.Юхновським та С.І.Сороковим) запропонований метод, що грунтується на ідеї виділення базисної системи відліку. Розвинений підхід був успішно застосований до опису термодинамічних і динамічних властивостей сегнетоелектричних і антисегнетоелектричних систем з суттєвими короткосяжними і далекосяжними взаємодіями.

У колі наукових інтересів Р. Р. Левицького також і статистичний опис

частково збуджених систем. Так, спільно з І.Р.Юхновським та О.В.Держком ним

розвинено підхід, що базується на групових розкладах з аддитивними вкладами міжчастинкових резонансних взаємодій, які виникають при переходах частинок в збуджений стан при наявності зовнішнього опромінення.

В останній час наукові інтереси Р.Р.Левицького пов’язані як з дослідженням

ефектів безладу, тунелювання, зовнішніх впливів (тиск, електричне поле) на

поведінку сегнетоелектриків з водневими зв’язками типу КН2РО4, квазіодновимірних систем типу CsH2PO4, PbHPO4, сегнетової солі та ін., так і з дослідженням ролі, яку відіграють в цих ефектах далекосяжні дипольні взаємодії та короткосяжні конфігураційні кореляції. Проведені дослідження привели до створення самоузгодженої теорії для опису термодинамічних, діелектричних, п’єзоелектричних і пружних властивостей кристалів сім’ї KDР.

Професор Р.Левицький є автором понад 300 наукових праць. Під його

керівництвом захищено 9 кандидатських дисертацій. Упродовж багатьох років

Р.Р.Левицький був вченим секретарем секції фізики Західного наукового центру НАН України.

О.Іванків

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки Юрія Миколайовича ЧЕРНОБАЯ
Запрошуємо на семінар Quantum Randomness, Determinism, and the Foundations of Science
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74