Західний науковий центр НАН України і МОН України

Світлої пам'яті видатного вченого Василя Івановича ПОХМУРСЬКОГО



2 серпня 1933 р. – 10 грудня 2023 р.

Західний науковий центр Національної академії наук України і Міністерства освіти і науки України із сумом повідомляє, що 10 грудня ц. р. на 91-му році пішов із життя відомий учений у галузі матеріалознавства та міцності матеріалів, багаторічний завідувач відділу фізико-хімічних методів зміцнення металів та заступник директора з науково-дослідної роботи Фізико-механічного інституту ім. Г. В. Карпенка НАН України, член-кореспондент НАН України.

ПОХМУРСЬКИЙ

Василь Іванович

Висловлюємо щирі співчуття рідним, друзям, колективу інституту та усій науковій спільноті у зв’язку з цією непоправною втратою.

Схиляємо голови у спільній скорботі.

Вічна пам'ять!


ПОХМУРСЬКИЙ Василь Іванович (02. 08. 1933, с. Бортків Золочівського пов. Тернопільського воєводства, нині Золочівського р-ну Львівської обл.) — матерiалознавець.

Доктор технічних наук (1972), професор (1973), член-кореспондент НАНУ (1990). Дійсний член НТШ (1995). Заслужений діяч науки і техніки України (1998). Державна премія України в галузі науки і техніки (2002). Премія імені Г. Карпенка АН УРСР (1989).

Закінчив Львівський політехнічний інститут (1956). Працював на виробництві; від 1961 — у Фізико-механічному інституті НАН України: від 1970 — завідувач відділу фізико-хімічних методів зміцнення металів, від 2015 — головний науковий співробітник, водночас 1991—2015 — заступник директора з науково-дослідної роботи, 2007—2021 — керівник Центру електронної мікроскопії та рентґенівського мікроаналізу. За сумісництвом викладав у Національному університеті «Львівська політехніка».

Засновник (1992) і президент Української асоціації корозіоністів. Наукова діяльність: фізико-хімічна механіка матеріалів, захист металів від корозії, зокрема теоретико-експериментальне дослідження корозійно-механічного руйнування металів і сплавів, розкриття його механізму, створення методів захисту від корозії та корозійної втомлюваності конструкційних матеріалів на основі оптимізації їх структури, застосування нових захисних покриттів та ін. методів поверхневого зміцнення.

і
Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки Юрія Миколайовича ЧЕРНОБАЯ
Запрошуємо на семінар Quantum Randomness, Determinism, and the Foundations of Science
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74