Західний науковий центр НАН України і МОН України

Науковці Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка НАН України продовжують працювати для безпеки і відбудови країни

Попри розв’язану російськими агресорами війну проти України, обмеже­ність або повне призупинення фінансування, науковці інституту, як і вся вітчиз­няна наукова спільнота, продовжують роботу над актуальними науковими роз­робками спрямованими на забезпечення безпеки та оборони держави, а також її післявоєнної відбудови.

Так, за результатами конкурсного відбору, проведеного у кінці 2020 року Національним фондом досліджень України на виконання наукових досліджень і розробок „Підтримка досліджень провідних та молодих учених”, 4 колективи з Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка НАН України отримали гранти на виконання фундаментальних та прикладних наукових досліджень і розробок.

Ці проєкти мають різне спрямування, але всіх їх об’єднує принцип фор­мування дослідницьких груп - це тісна співпраця провідних та молодих учених, що забезпечує зв’язок поколінь і неперервність існуючих наукових традицій.

Проєкт „Фізико-механічні макро, мікро та нано механізми взаємодії вод­ню з низьколегованими сталями як фундаментальний чинник міцності та праце­здатності систем зберігання і транспортування водню” (науковий керівник проєкту – член-кореспондент НАН України, д-р техн. наук, професор Ігор Дмитрах) спрямований на вирішення проблеми безпечного та безаварійно­го функціонування вітчизняних трубопровідних мереж транспортування водню з урахуванням їх потенційної пошкоджуваності. Це пов’язано зі створенням водневої енергетичної інфраструктури нашої держави, і відповідно до перспек­тивних урядових планів, Україна повинна стати основним виробником та експортером водню до країн Європи через власну газотранспортну систему.

Проєкт „Розроблення нових функціональних матеріалів для потреб водне­вої енергетики” (науковий керівник проєкту – член-кореспондент НАН Украї­ни, д-р хім. наук, професор Ігор Завалій) спрямований на створення двох класів матеріалів: для генерування/акумулювання водню та функціональних матеріа­лів для компонентів паливних комірок (анода, електроліту, катода, інтерконек­та) та вивченні їх службових характеристик за впливу робочого середовища па­ливних комірок.

Проєкт „Синтез та властивості нових комплексних протикорозійних піг­ментів для лакофарбових покриттів на основі алюмосилікатних наноконтейне­рів” (керівник д-р техн. наук Сергій Корній) спрямований на створення науко­вих основ технології синтезу пігментів на основі цеоліту, що дасть змогу розро­бити ефективні замінники токсичних інгібіторів у покриттях, герметиках, клеях, а також рецептуру полімерних композицій для захисту від корозії мета­локонструкцій. Основна перевага створених інгібувальних пігментів – екологіч­на безпечність у покриттях, промислове виробництво без забруднення довкілля поряд із високою протикорозійною ефективністю. Слід відмітити наявність віт­чизняної сировинної бази для промислового виробництва пігментів (Сокир­ницьке родовище цеолітів на Закарпатті), що дасть змогу виробляти повністю український продукт, конкурентоздатний на міжнародному ринку.

Проєкт „Експериментально-теоретичне вивчення і прогнозування фото­пружних властивостей кристалічних матеріалів для пристроїв керування електромагнітним випромінюванням” (науковий керівник проєкту – д-р фіз.-мат. наук, професор Богдан Мицик) спрямований на створення бази даних перспек­тивних оптичних матеріалів для їх ефективного використання у пристроях фотопружної та акустооптичної модуляції світла в ультрафіолетовому, видимо­му та близькому інфрачервоному спектральних діапазонах.

У 2021 році, завдяки фінансовій підтримці Національного фонду дослід­жень України виконавці отримали нагоду придбати сучасне дослідницьке об­ладнання та ліцензійні програмні продукти, що дозволило принципово підви­щити рівень досліджень до світових стандартів. Слід відзначити, що на це було витрачено подекуди до третини наданого гранту. Такий підхід до фінансової частини грантів сприяє розвитку експериментальної бази інституту, а також дослідницької інфраструктури держави загалом. Доступ до цього сучасного об­ладнання зможуть отримати зацікавлені дослідники через структури, що функ­ціонують при Фізико-механічному інституті ім. Г.В. Карпенка НАН України після завершення проєктів. Це зокрема, Центр колективного користування науковими приладами „Центр електронної мікроскопії та рентгенівського мікро­аналізу” та Лабораторія сертифікаційних механічних випробувань матеріалів.

Сьогодні, не дивлячись складний період воєнного часу, коли фінансуван­ня цих проєктів було повністю призупинено у поточному році, наукові колекти­ви продовжують їх реалізацію, оскільки розуміють їх важливість для відбудови зруйнованої та пошкодженої інфраструктури України, а також забезпечення безпеки держави.


Мирослав ХОМА,

член-кореспондент НАН України,

заступник директора з наукової роботи

ФМІ ім. Г.В. Карпенка НАН України

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки Юрія Миколайовича ЧЕРНОБАЯ
Запрошуємо на семінар Quantum Randomness, Determinism, and the Foundations of Science
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74