Західний науковий центр НАН України і МОН України

Х Наукові читання імені академіка Ярослава Ісаєвича

3 березня 2020 року в Інституті українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України (співорганізатор – Західний науковий центр НАН України і МОН України) відбулися Х Наукові читання імені академіка Ярослава Ісаєвича, у яких взяло участь понад 60 науковців – істориків, мовознавців та літературознавців.




В Інституті українознавства вже стало доброю традицією в березні вшановувати Директора, Учителя, Колегу – Ярослава Дмитровича Ісаєвича, уродини якого припадають на 7 березня. Цьогоріч минає десять років, відколи він відійшов у засвіти…

Пленарне засідання було присвячено постаті Ярослава Ісаєвича. Вітальне слово виголосив директор Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України доктор історичних наук Ігор Соляр. Учасники наукових читань мали змогу почути виступи учнів академіка – доктора історичних наук, професора Леонтія Войтовича (Львів) про «Перші двадцять років наукової діяльності Ярослава Ісаєвича (1955–1975), кандидата історичних наук, доцента Володимира Пришляка (Луцьк) – «Ad fontes Ярослава Ісаєвича: історія української культури ранньомодерної доби» та кандидата історичних наук, старшого наукового співробітника Олександра Луцького (Львів) – «Громадські ініціативи Ярослава Ісаєвича (за архівними матеріалами)». В обговоренні доповідей та в дискусії взяли участь доктори історичних наук Микола Литвин, Микола Бандрівський, Петро Шкраб’юк та ін.

Відтак учасники Наукових читань працювали в секціях: «Археологія», «Між історією та історіографією», «Національні ідентичності в Галичині крізь призму етнонімічних характеристик», «Суспільно-політичні, економічні та культурно-освітні процеси в Україні. Західні землі (ХХ ст.)», «Західні землі України в загальноукраїнському та європейському вимірах: історія, політика, культура», «Історична й діалектна лексикографія: теорія і практика, виклики та перспективи», «Спогади в теоретичних візіях: намір, писання, рецепція».

Активні дискусії, запитання та рефлексії учасників секцій, які доповнили основну програму заходу, безперечно, стануть імпульсами для подальших наукових пошуків.

Детальна інформація на сайті за покликанням: http://www.inst-ukr.lviv.ua/uk/news/news/?newsid=923.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74