Західний науковий центр НАН України і МОН України

Кращих відомих і молодих учених Львівщини традиційно відзначили обласними преміями до Всесвітнього дня науки в ім’я миру і розвитку

11 листопада 2019 року у приміщенні Львівського будинку вчених відбулося вручення премій обласної державної адміністрації та обласної ради працівникам наукових установ та закладів вищої освіти Львівської області, призначених розпорядженням голови Львівської обласної державної адміністрації № 1176/0/5-1-19 від 18 жовтня 2019 року «Про призначення обласних премій для працівників наукових установ та закладів вищої освіти у 2019 році». Львівська обласна рада, відповідно до Програми розвитку освіти Львівщини на 2017-2020 роки, виділила цього року на премії 2,3 млн грн.




Вручення обласних премій відбувається уже 18 рік поспіль, і приурочене до Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку (10 листопада), заснованого ЮНЕСКО у 2001 році. Премії отримали 30 відомих учених і знаних фахівців (кожна премія розміром 20 070 грн.) та 120 молодих учених і дослідників (розміром 14 049 грн. кожна), наукові здобутки яких сприяють ефективному відтворенню, розвитку й використанню науково-технічного потенціалу області й утверджують високий авторитет науковців Львівщини в Україні та світі.




Лауреатам в урочистій обста­новці вручили грошову премію й диплом лауреата заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Іван Собко та заступник голови Львівської обласної ради Юрій Гудима.




Серед лауреатів премій – відомих учених – 21 доктор наук і дев’ять кандидатів наук, а серед молодих – семеро докторів наук (до 40 років), 65 кандидатів наук, 23 аспіранти та 25 викладачів, науковців і дослідників. Це – кращі представники 18 установ Національної академії наук України, 23 закладів вищої освіти та шести наукових установ іншого відомчого підпорядкування (Національної академії аграрних наук України – 2, Національної академії медичних наук України – 2 та ін.).

Голова Західного наукового центру НАН України і МОН України академік НАН України Зіновій Назарчук, вітаючи лауреатів сказав: «Спільна ініціатива Західного наукового центру та обласної влади Львівщини щодо відзначення кращих науковців преміями, на жаль, не знайшла відгуку в інших семи областях західного регіону, які є в підпорядкуванні ЗНЦ. Хоч були розмови з керівниками областей.




Важливою є увага влади до науки… Здорову націю хочемо мати. Хочемо мати економіку, але вона енергозатратна, неіноваційна. Ми хочемо її змінити. Але без присутніх у цьому залі цього зробити не можливо. Від них залежать майбутні інженери, керівники, які будуть управляти економікою країни. Від того, яку зміну підготуємо, і що вкладе в голову вчитель, – залежить наше майбутнє.

За розрахунками Всесвітнього банку у складі національного багатства США основні виробничі фонди (будівлі, споруди, машини та устаткування) становлять лише 1 %, природні ресурси – 5 %, а людський капітал – 76 %. Тому ще раз відзначу, що розвиток економіки нашої країни, в основі якого повинні бути ефективні та якісні освіта і наука, залежить саме від соціальних ресурсів, трудового потенціалу та професіоналізму наукової молоді.

Впевнено йдемо у незворотні зміни. Молоді науковці ще не вивчили науки. В Україні – найнижче фінансування науки – 0,16 %. Україна ще не мала фінансування 3%, як є у розвинутих країнах світу і навіть 1,7% ВВП, на жаль, не передбачено у Проекті бюджету на 2020 рік, як визначено законом (ст. 48). Це небезпечно, бо молодь може покинути країну і піти працювати за кордон. Але працюємо, щоб зберегти молодь і сподіваємось, що проценти фінансування науки зростуть.

Маємо надію, що ми минемо чорну смугу і перед нами буде світле майбутнє. Дякуємо владі за розуміння. Ми 18 років це робимо спільно (відзначаємо преміями науковців). ЛСД – Львівська система дослідників, яку започаткував Львів. Бажаємо, щоб ЛСД існувала у Львові якнайдовше. Науковець має пропускати знання через голову і серце, – щоб продукувати нові знання.

Закликаю вас до праці, до витривалості. Справді, непрості часи, справді важкі – настали. Розпочато реформування науки. Надіємось на краще. Науковці, давайте пропозиції. Двері ЗНЦ завжди відкриті. В кого є індивідуальні ідеї – приходьте! Будьте активні! Від вашої позиції залежить наше майбутнє».

«Наша мета – спільно з вами – науковцями – знайти вихід з наявних проблем. Ми маємо разом впевнено та швидко рухатися у напрямку їх вирішення... Ми точно налаштовані на те, щоб боротися за зміни… Наступний місяць ми маємо використати для дуже предметної дискусії про те, як нам зробити так, щоб українському науковцю стало простіше, краще, вигідніше працювати в Україні», – процитував академік Зіновій Назарчук Прем’єр-міністра Олексія Гончарука під час засідання Національної ради з питань розвитку науки і технологій, що відбулося 5 листопада 2019 року.

З привітаннями виступили: заступник голови Львівської ОДА Іван Собко та заступник голови Львівської обласної ради Юрій Гудима. Підкреслили, що науковці Львівщини мають значний творчий потенціал та побажали, щоб їх наукові здобутки завжди належно оцінювали держава і суспільство. Перш за все підтримка потрібна молодим науковцям. Також потрібно підтримувати розвиток винаходів, мотивувати найкращих науковців до нових відкрить та сприяти створенню сприятливого середо­вища для розвитку науки. Запевнили, що премії будуть збережені і у наступному році. Наголосили, що реалізація наукових напрацювань і втілення новітніх технологій є основою для поступу суспільства й України в цілому.

Лауреати премій, своєю чергою, подякували за таку вагому відзнаку їх самовідданої наукової праці представникам Львівської ОДА та Львівської обласної ради, Західному науковому центру НАН України і МОН України, Львівській обласній організації профспілки працівників освіти і науки – організаторам цього урочистого заходу.

Від імені відомих вчених виступили: Зоя Дурягіна – д. т. н., професор, завідувач кафедри прикладного матеріа­ло­знавства та обробки матеріалів Національного університету «Львівська політехніка» та Юрій Настишин – д. ф.-м. н., провідний науковий співробітник науково-дослідного відділу (інженерних військ) Наукового центру сухопутних військ Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Зі словами вдячності за таку вагому винагороду від імені молодих учених ви­ступили: Ростислав Панчук – д. б. н., старший науковий співробітник відділу регу­ляції проліферації клітин і апоптозу Інституту біології клітини НАН України й Микола Тупичак – аспірант кафедри органічної хімії Львівського національного університету імені Івана Франка.

Виступи лауреатів оплесками підтримала багаточисельна зала Будинку вчених. Прозвучали конкретні пропозиції до представників владних структур, які ті пообіцяли врахувати у майбутньому.




Модерував урочисте засідання в. о. директора департаменту освіти і науки Львівської ОДА Ігор Гайдук.




Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74