Західний науковий центр НАН України і МОН України

Поглиблення українсько-польської співпраці

22 березня 2019 року відбулася чергова робоча зустріч голови Західного наукового центру НАН України і МОН України академіка НАН України Зіновія Назарчука з директором «Представництва Польської академії наук в Києві» професором Генриком Собчуком.




У ході зустрічі обговорено стан і перспективи розвитку співпраці інституцій Західного регіону України з «Представництвом Польської академії наук в Києві». Мова, зокрема, йшла про підготовку організаційних пропозицій з проведення спільних конференцій та інших заходів, зокрема, з охорони навколишнього середовища.

Професор Генрик Собчук зауважив, що «діяльність Представництва Польської академії наук має на меті, передусім, інтенсифікацію наукового співробітництва між Польщею та Україною, зокрема – через пожвавлення особистих контактів, взаємне ознайомлення з науковими досягненнями, створення атмосфери довіри та дружби… Особисті зв’язки з польськими дослідниками, що налагоджуються під час таких заходів, сприятимуть спільним дослідженням, підготовці проектів та здійсненню візитів українських колег до Польщі».

Академік Зіновій Назарчук висловив подяку професору Генрику Собчуку за його активну і послідовну позицію щодо поглиблення українсько-польської співпраці. Зокрема, дуже важливою є готовність «Представництва ПАН у Києві» щодо фінансової і організаційної підтримки спільних заходів. «Ми, зі свого боку, готові й надалі розвивати наше співробітництво і допомагати в розгортанні спільних проектів з польськими колегами», – сказав академік З. Назарчук.

Не оминули під час зустрічі і таку болючу для української науки тему, як фінансування. Наголошувалось, що потрібно збільшувати фінансування науки, аби молодь не покидала територію України. Лише динамічний розвиток науки (у т.ч. і фундаментальної) дозволить у майбутньому знайти дієві методи для вирішення економічних та суспільних проблем кожної країни.

«Представництво Польської академії наук у Києві» було відкрито 5 грудня 2014 року. Відтоді його очолює професор Генрик Собчук з Любліна. Наукові інституції Західного регіону України, зокрема, і Національної академії наук України, є одними з найважливіших іноземних партнерів Польської Академії Наук (ПАН). Доказом цього є міцні зв’язки між польськими й українськими науковцями, широкі рамки співпраці і активний обмін ученими. Серед пріоритетів співпраці – проекти в галузі "зеленої енергетики", у сфері водоочищення, тобто, проекти, пов’язані, насамперед, з подоланням екологічних проблем та охороною навколишнього природного середовища.

У зустрічі взяли участь: учений секретар ЗНЦ Роман Романюк, помічник голови ЗНЦ з міжнародних питань Євгеній Захарчук, науковий співробітник ЗНЦ Галина Котерлин та завідувач відділу охорони природних екосистем Інституту екології Карпат НАН України Олександр Кагало.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
25 квітня 2024 року відбулася сесія Загальних зборів НАН України, під час якої було обрано дійсних членів (академіків) і членів-кореспондентів НАН України
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74