Західний науковий центр НАН України і МОН України

Робоча зустріч науковців з роботодавцями Львівщини

7 грудня 2018 року в залі засідань Західного наукового центру НАН України і МОН України відбулася робоча зустріч науковців з роботодавцями Львівщини з питань працевлаштування випускників закладів вищої і професійної освіти та формування регіонального замовлення на їх підготовку.

Зустріч організована партнерськими організаціями (Західний науковий центр НАН України і МОН України, ДУ «Інститут регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього НАН України», НУ «Львівська політехніка», ЛНУ імені Івана Франка, Львівське обласне об’єднання організацій роботодавців) і присвячена обговоренню виконання Проекту регіонального розвитку «Моніторинг реалізації інтелектуального потенціалу випускників ВНЗ і ПТНЗ прикордонного регіону: соціальне партнерство, державне і регіональне замовлення», який фінансується з державного бюджету України у рамках секторальної підтримки ЄС.

Мета Проекту: підвищення ефективності використання інтелектуального потен­ціалу випускників закладів вищої та професійної освіти Львівської області на основі розвитку соціальної відповідальності та партнерства суб’єктів економіки прикордонного регіону.




Привітав присутніх, які вперше зібрались на таку зустріч, директор ЗНЦ Олег Зинюк. Висловив надію, що ця зустріч буде далеко не останньою, адже проблеми працевлаштування випускників і підготовки робітничих кадрів – дуже серйозні і потребують вирішення на усіх рівнях. Як відомо, підготовлено багато документів, які розглядаються як основа для прийняття законів щодо профтехосвіти. Можливо, такі закони у 2019 році будуть прийняті і знімуть гостроту цих проблем.

Від Львівської ОДА науковців і роботодавців привітав т.в.о. директора депар­таменту економічної політики Андрій Кісера. Він зазначив, що було б добре, якби в нас було достатньо кваліфікованих робітничих кадрів. А для синергії між органами влади і реальними роботодавцями потрібно розробити методики, над якими і працюють науковці, зокрема, в рамках Проекту регіонального розвитку.

Про потребу долучення до такої важливої справи висловилися проректор НУ «Львівська політехніка» Роман Корж («Львівська політехніка готова працювати») і виконавчий директор Львівського обласного об’єднання організацій роботодавців Михайло Яворський («Цей проект має дати певні результати для обласного підприємницького середовища. Нині тут зустрічаються як представники науки, так і ті, хто пов’язаний з виробництвом»).




З основними доповідями-презентаціями виступили:

Уляна Садова, д.е.н., професор НУ «Львівська політехніка» – «Моніторинг кар'єри випускників в системі управління вищою і професійною освітою: у фокусі роботодавців».

Ольга Гринькевич, д.е.н., доцент ЛНУ імені Івана Франка – «Методичний інструментарій для формування регіонального замовлення на підготовку фахівців і робітничих кадрів у Львівській області».

Уляна Садова ознайомила присутніх із завданнями і методами реалізації Проекту регіонального розвитку. Зазначила, що потрібно почати формувати конку­рентну економіку на Львівщині, а для цього необхідні підготовлені кваліфіковані кадри. У новій Стратегії Львівщини мають бути враховані прогнози науковців, які галузі можуть бути проривними. Маємо мати одну програму розвитку.

Над виконанням Проекту спільно працюватимуть місцеві органи влади, випускники, заклади вищої освіти і профтехосвіти. І – звичайно – роботодавці.

Ольга Гринькевич зупинилася над методичним інструментарієм Проекту. Відзначила, що Львівська область – одна із перших застосовує методику прогнозування потреб у кадрах, залучаючи роботодавців до анкетування, розробленого науковцями. Це і «практика формування регіональних замовлень у Львівській області, і укладання договорів закладів профтехосвіти з роботодавцями, і аналіз потреб у кадрах на ринку праці за рахунок анкетування підприємств усіх видів діяльності».

Андріян Фітьо, голова Спілки консультантів «Експерт-група», позитивно оцінив представлений Проект регіонального розвитку і додав, що у нинішніх реаліях потрібно враховувати, що молодь не обирає єдиний фах на усе життя, як було у минулому столітті. Біографія, кар’єра не є лінійними, а йдуть сходинками. Гаслом є «Навчання упродовж життя». Потрібно підвищувати статусність людей (гідні умови праці, заробітна плата), допомагати випускникам просуватися на ринку праці.

У дискусії взяли участь: керівники галузевих організацій роботодавців та заступники голови ЛОООР Василь Срібний, Василь Ільків, Павло Приставський, Ігор Секелик; Зеновій Бермес – президент Асоціації роботодавців Львівської області; Ростислав Вороновський – голова асоціації «Кластер Будіндустрія», Леся Довганик – керівник Львівського обласного молодіжного центру праці та ін.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74