Західний науковий центр НАН України і МОН України

Урочистості з нагоди 100-річчя Національної академії наук України в Західному науковому центрі

Західний науковий центр НАН України і МОН України 19 листопада 2018 року провів Урочисті збори наукової громадськості Західного регіону України з нагоди 100-річчя Національної академії наук України. Збори відбулись у архітектурній перлині Львова і України – Львівському національному академічному театрі опери і балету імені Соломії Крушельницької.




100-річний ювілей є свідченням того, що закладені у далекі та непрості роки Володимиром Вернадським, згодом – першим президентом Академії, основоположні принципи її статутної діяльності успішно витримали випробування часом. Висока освіченість, свідома громадянська позиція провідних учених Академії викликають не тільки повагу, але й утверджують високий дух науки та освіти, величі нашої історії, нашого народу.

В урочистому засідання взяли участь представники наукової інтелігенції вісьмох областей Західної України, наукову роботу яких координує Західний науковий центр: дійсні члени (академіки) та члени-кореспонденти НАН України та Національних галузевих академій наук, керівники академічних установ й закладів вищої освіти регіо­ну, наукові та науково-педагогічні працівники. Присутніми були також представники органів державної влади та місцевого самоврядування, глави консульських установ Львова і зарубіжні вчені.

Здобутки учених Західного регіону України високо оцінив у своїй доповіді голова ЗНЦ НАН України і МОН України академік НАН України Зіновій Назарчук. Керівник науковців Західного регіону висловив також побажання: «З нагоди 100-річного ювілею Національної академії наук України з приємністю вітаю кожного дослідника, який віддає свої сили і наснагу для продовження і примноження традицій української науки. Нехай ваша щоденна праця буде оточена пошаною, а знання, які ви поширюєте серед своїх співвітчизників, проростають і дають плоди у вигляді інновацій і нових технологій. Бажаю Всім міцного здоров’я та нових творчих злетів.»

Також у рамках відзначення 100-річчя Національної академії наук України у Львові 19-20 листопада 2018 року відбувся міжнародний конгрес «Науковий потенціал Західного регіону України у контексті міжнародного співробітництва: сучасний стан і перспективи розвитку».




З ювілеєм науковців привітав голова Львівської ОДА Олег Синютка, який зазначив: «Коли сто років тому гетьман Павло Скоропадський проголосив створення Академії наук, для української науки це був важкий час випро­бувань, викликів та відповідей на запитання, що ставило суспільство. Українські науковці по праву увійшли в еліту світового наукового співтовариства. У новому бюджеті обов’язково буде бюджет вищої школи та академічної науки. Успіх держави та української науки – у наших руках».




Голова Львівської ОДА вручив державну нагороду – звання «Заслужений діяч науки і техніки» директорові ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України», а також оголосив Подяку голови облдержадміністрації шістьом провідним науковцям академічних установ Львівщини.


«100 років Національної академії наук – це 100 років науки високого, європейського класу. Впродовж усього цього часу було нелегко втримати високе знамено Академії наук. Честь і хвала тим людям, які це зробили. Бажаю усім здоров’я, сил і наснаги до нових наукових відкриттів та звершень. Зі святом!» – зазначив під час виступу на урочистостях голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.




Олександр Ганущин зачитав привітання учасникам зборів Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, вручив Подяки Львівської обласної ради кращим науковцям.


Від громади міста Львова науковців привітав міський голова Львова Андрій Садовий, вручивши п’ятьом із них Подяки за вагомі досягнення у науковій роботі.




Головний учений секретар Національної академії наук України академік НАН України Вячеслав Богданов оголосив вітання Президента Національної академії наук України академіка НАН України Бориса Патона учасникам Урочистих зборів та усім тим, хто займається подвижницькою науковою працею, хто бачить у невтомному творчому пошукові сенс свого життя.




Академік В. Богданов вручив нагороди Президії НАН України:

- академікам та членам-кореспондентам НАН України, які працюють у західному регіоні – Пам’ятну відзнаку на честь 100-річчя НАН України – за плідну високо­про­фе­сійну працю, вагомий особистий внесок у вирішення науково-технічних проблем, впро­вадження наукових розробок;

- працівникам Національних галузевих академій наук України, закладів вищої освіти, науково-виробничих об’єднань та інших організацій – Ювілейну почесну грамоту на честь 100-річчя НАН України – за досягнення у вирішенні найважливіших наукових і науково-технічних проблем, впровадженні розробок в народне господарство та практику соціально-культурного виробництва, підготовці і вихованні кадрів, активну участь у громадському житті та самовіддану суспільну працю.




З привітаннями учасникам урочистих зборів виступили:

- голова науково-координаційної ради Західного наукового центру в Івано-Фран­ківській області – ректор Івано-Франківського національного технічного універ­си­те­ту нафти і газу академік НАН України Євстахій Крижанівський;

- голова Наукового товариства ім. Шевченка – директор Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я. С. Підстригача НАН України академік НАН України Роман Кушнір;

- член Президії Національної академії аграрних наук України – ректор Львівського на­ці­о­­нального аграрного університету академік НААН України Володимир Снітинський;

- голова Ради ректорів закладів вищої освіти Львівщини – ректор Національного універ­си­тету «Львівська політехніка» член-кореспондент Національної академії педаго­гіч­них наук України Юрій Бобало;

- директор «Представництва Польської академії наук в Україні» професор Генрик Соб­чук;

- голова Регіональної ради підприємців у Львівській області Ростислав Сорока;

- директор Львівської обласної Малої академії наук учнівської молоді Іванна Бородчук з учнями.




Академічні нагороди за вагомі досягнення у нау­ковій і науково-організаційній роботі та з нагоди 100-річчя Національної академії наук України багатьом науковцям будуть вручені на урочистих засіданнях вчених рад наукових установ.

За поданням Західного наукового центру відзнаками Закарпатської та Черні­вець­кої обласних державних адміністрацій, Закарпатської та Чернівецької обласних рад та міських рад Ужгорода і Чернівців нагороджено науковці установ НАН України, які діють на їхній території.

Урочисті заходи з нагоди 100-річчя Національної академії наук України, які про­во­дить Західний науковий центр, відбуваються за сприяння Львівської обласної дер­жав­ної адміністрації, Львівської обласної ради, Львівської міської ради, Корпорації «Енергоресурс-інвест», Науково-виробничого підприємства «Електрон-Карат» та ін.

Завершились Урочисті збори святковим концертом за участю мистецьких колек­ти­вів закладів вищої освіти Львівщини (режисер-постановник концерту – директор Народ­ного дому «Просвіта» Національного університету «Львівська політехніка», за­слу­жений працівник культури України Степан Шалата).

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
У Західному науковому центрі втретє відбувся Всеукраїнський науковий круглий стіл на тему «Життєстійкість особистості, економіки та культури суспільства в умовах війни»
Світлої пам'яті видатного вченого Валентина Романовича СКАЛЬСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74