Західний науковий центр НАН України і МОН України

18.07.2017 у Золочеві відбудуться “Гоффманіські наукові дискусії” з нагоди 80-річчя Роалда Гоффмана, лауреата Нобелівської премії з хімії (1981)

Шановні колеги!

18.07.2017 року у місті Золочеві (Львівська область) в рамках урочистостей з нагоди 80-річчя з дня народження РОАЛДА ГОФФМАНА (Roald Hoffmann, нар. 18.07.1937), уродженця Золочева, лауреата Нобелівської премії з хімії (1981), відбудуться “ГОФФМАНІВСЬКІ НАУКОВІ ДИСКУСІЇ”.

Місце проведення заходів: м. Золочів Львівської області, вул. С. Бандери, 8, Золочівський замок. Час проведення: о 11.30 — відкриття інформаційної дошки на фасаді “будинку Гоффмана” (вул. С. Бандери, 8); о 12.00 - у Золочівському замку (Тронний зал) початок “Гоффманівських наукових дискусій”.


Довідка:

З початком гітлерівської окупації у Золочеві (1941) родина Роалда Гоффмана опинилася в нацистському «трудовому таборі» для євреїв, звідки у 1943 році їм вдалося втекти. Батька, який вимушено залишився, нацисти звинуватили в організації масової втечі й розстріляли.

До звільнення території від нацистів у червні 1944 року Роалда з матір'ю й кількома родичами 15 місяців переховували на горищі школи села Унів (з січня 1943 по червень 1944 року) українець Микола Дюк та його дружина Марія. У 2007 році, згідно з клопотанням Р. Гоффмана, Яд Вашем посмертно надав рятівникам Миколі та Марії Дюк почесне звання “Праведник народів світу”.

Після завершення гітлерівської окупації Роалд з матір'ю виїхали до Польщі, далі до Німеччини й Австрії, де жили в таборах для «переміщених осіб». У 1949 році родина отримала дозвіл на переїзд до США. У 1955 році Роалд Гоффман отримав громадянство США.

Перший значний науковий успіх до Р. Гоффмана прийшов на початку 1960-х років, коли він запропонував метод розрахунків елементарних орбітальних молекул. З 1965 року Р. Гоффман - професор Корнельського університету (США). У 1981 році Роалд Гоффман здобув Нобелівську премію з хімії (спільно з японським ученим Фукуі Кен'іті) «за розробку теорії протікання хімічних реакцій», що значно розширює можливості для планування хімічних експериментів.


Організатори заходу:

ЗАХІДНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР НАН УКРАЇНИ І МОН УКРАЇНИ

ЛЬВІСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

ЗОЛОЧІВСЬКА МІСЬКА РАДА

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ЄВРЕЙСЬКИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД "ХЕСЕД-АР'Є”

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки Юрія Миколайовича ЧЕРНОБАЯ
Запрошуємо на семінар Quantum Randomness, Determinism, and the Foundations of Science
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74