Західний науковий центр НАН України і МОН України

18.07.2017 у Золочеві відбудуться “Гоффманіські наукові дискусії” з нагоди 80-річчя Роалда Гоффмана, лауреата Нобелівської премії з хімії (1981)

Шановні колеги!

18.07.2017 року у місті Золочеві (Львівська область) в рамках урочистостей з нагоди 80-річчя з дня народження РОАЛДА ГОФФМАНА (Roald Hoffmann, нар. 18.07.1937), уродженця Золочева, лауреата Нобелівської премії з хімії (1981), відбудуться “ГОФФМАНІВСЬКІ НАУКОВІ ДИСКУСІЇ”.

Місце проведення заходів: м. Золочів Львівської області, вул. С. Бандери, 8, Золочівський замок. Час проведення: о 11.30 — відкриття інформаційної дошки на фасаді “будинку Гоффмана” (вул. С. Бандери, 8); о 12.00 - у Золочівському замку (Тронний зал) початок “Гоффманівських наукових дискусій”.


Довідка:

З початком гітлерівської окупації у Золочеві (1941) родина Роалда Гоффмана опинилася в нацистському «трудовому таборі» для євреїв, звідки у 1943 році їм вдалося втекти. Батька, який вимушено залишився, нацисти звинуватили в організації масової втечі й розстріляли.

До звільнення території від нацистів у червні 1944 року Роалда з матір'ю й кількома родичами 15 місяців переховували на горищі школи села Унів (з січня 1943 по червень 1944 року) українець Микола Дюк та його дружина Марія. У 2007 році, згідно з клопотанням Р. Гоффмана, Яд Вашем посмертно надав рятівникам Миколі та Марії Дюк почесне звання “Праведник народів світу”.

Після завершення гітлерівської окупації Роалд з матір'ю виїхали до Польщі, далі до Німеччини й Австрії, де жили в таборах для «переміщених осіб». У 1949 році родина отримала дозвіл на переїзд до США. У 1955 році Роалд Гоффман отримав громадянство США.

Перший значний науковий успіх до Р. Гоффмана прийшов на початку 1960-х років, коли він запропонував метод розрахунків елементарних орбітальних молекул. З 1965 року Р. Гоффман - професор Корнельського університету (США). У 1981 році Роалд Гоффман здобув Нобелівську премію з хімії (спільно з японським ученим Фукуі Кен'іті) «за розробку теорії протікання хімічних реакцій», що значно розширює можливості для планування хімічних експериментів.


Організатори заходу:

ЗАХІДНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР НАН УКРАЇНИ І МОН УКРАЇНИ

ЛЬВІСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

ЗОЛОЧІВСЬКА МІСЬКА РАДА

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ЄВРЕЙСЬКИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД "ХЕСЕД-АР'Є”

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74