Західний науковий центр НАН України і МОН України

Засідання секції “Хімія та хімічні технології” Західного наукового центру НАН України і МОН України

Під головуванням керівника наукової секції “Хімія та хімічні технології” Західного наукового центру НАН України і МОН України члена-кореспондента НАН України, проректора з наукової роботи Львівського національного університету імені Івана Франка, професора Pомана Гладишевського 31 березня 2017 року відбулося засідання секції. Відповідно до порядку денного був затверджений план роботи зі змінами та пропозиціями членів наукової секції.




Жваву дискусію викликала доповідь докторанта кафедри органічної хімії Львівського національного університету імені Івана Франка Назарія Походила, який проаналізував сучасні тенденції у розвитку органічної хімії, вимоги до органічного синтезу та висвітлив завдання, що є найактуальнішими на даний час. Розглянуто чинники, що мають визначальний вплив на розвиток органічної хімії. В контексті робіт, виконаних на кафедрі органічної хімії та рамках трендових концепцій “клік-хімії” (Сlick Chemistry) і “зеленої хімії” (Green Chemistry), обговорено нові однореакторні, мультикомпонентні, тандемні та доміно реакції, розроблені на основі органічних азидів. Окремі з представлених синтетичних підходів, такі як використання тетразолів для анелювання піридинового кільця чи мультикомпонентна “organo-click” реакція для одержання амідів триазолокарбонових кислот, є новими тактичними рішеннями у розробленні синтетичних методів і знайшли широкий відгук у наукової спільноти. Представлені роботи опубліковано у високорейтингових журналах ACS Combinatorial Science, Journal of Combinatorial Chemistry, Tetrahedron, Tetrahedron Letters, Synthesis та ін. Наведено сфери застосування одержаних сполук як люмінесцентних агентів, каталізаторів, матеріалів для органічної електроніки та біологічно активних речовин, зокрема таких, що виявляють протиракову дію. В обговоренні взяли участь професор Опейда Й. О. (Відділення фізико-хімії горючих копалин Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України), професор Піх З. Г. (завідувач кафедри технології органічних продуктів, Національний університет “Львівська політехніка”), професор Новіков В. П. (завідувач кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології, Національний університет “Львівська політехніка”), професор Михалічко Б. М. (завідувач кафедри процесів горіння та загальної хімії, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності).




Засідання секції прийняло таку ухвалу:

1. Затвердити план роботи наукової секції “Хімія та хімічні технології” Західного наукового центру НАН України і МОН України на 2017 рік.

2. Активно пропагувати досягнення науковців установ Західного регіону України шляхом проведення форумів різного рівня.

3. Провести засідання наукової секції “Хімія та хімічні технології” присвячене вдосконаленню української хімічної термінології.

4. Створити базу даних наукоємного обладнання, яким володіють установи Західного регіону України.

5. На засіданнях секції слухати наукові доповіді здобувачів наукового ступеня доктора хімічних наук і вважати це як апробацію роботи.


Вчений секретар секції “Хімія та хімічні технології”, к.х.н., пр. наук. співроб. Львівського національного університету імені Івана Франка Белан Богдана Дмитрівна

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74