Західний науковий центр НАН України і МОН України

Зустріч делегацій космічних агенцій України та Республіки Польща в Західному науковому центрі НАН України і МОН України

Розвиток вітчизняних космічних технологій та їх інтеграція до реального сектору національної економіки і сфери національної безпеки спрямований на задоволення суспільних потреб у сфері дистанційного зондування Землі, супутникових навігаційних і телекомунікаційних послуг для розв’язання актуальних проблем суб’єктів господарської, управлінської і наукової діяльності, зміцнення національної безпеки та оборони.

Згідно з погодженими заходами двостороннього співробітництва між Польським космічним агентством Республіки Польща (POLSA, https://polsa.gov.pl) й Державним космічним агентством України (ДКАУ) 15.03.2017 р. в ЗНЦ НАН України і МОН України відбулась робоча зустріч делегацій космічних відомств країн. Польську делегацію у складі шести провідних фахівців та науковців космічного відомства очолив Пьотр Сушинські (Piotr Suszynski), виконувач обов’язків президента POLSA.




Делегацію ДКАУ представляли Роман Федонюк (начальник управління міжнародних звязків), Володимир Присяжний (начальник Національного центру управління та випробувань космічних засобів). У зустрічі представників космічних відомств країн також взяли участь керівники підрозділів й дослідники Державного конструкторського бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля (Дніпро), ПАТ «Київський радіозавод», Альянсу «Нова Енергія України» (Київ), Львівського центру Інституту космічних досліджень НАНУ-ДКАУ, Державного науково-дослідного підприємства «Конекс» (Львів) та ін.

Розпочав українсько-польський захід директор Західного наукового центру Олег Зинюк із привітання учасників від імені голови Центру академіка НАН України Зіновія Назарчука.




Надалі польською та українською сторонами у ході дискусій обговорено наступну проблематику розвитку космічних технологій, які передбачається розв’язати, зокрема, шляхом удосконалення державно-приватного партнерства, забезпечення інвестиційної привабливості космічної діяльності:

  • задоволення суспільних потреб у сфері дистанційного зондування Землі, у т.ч. для потреб оборони і безпеки, супутникових навігаційних та телекомунікаційних послуг;
  • проведення наукових космічних досліджень, прикладних наукових досліджень з питань створення перспективних зразків ракетно-космічної техніки та передових технологій;
  • розширення присутності підприємств на регіональному і світовому ринку космічних послуг, забезпечення доступу в космос;
  • поглиблення двостороннього співробітництва.



Змістовність дискусій та обговорення сучасних аспектів космічної діяльності України та Польщі представниками POLSA й ДКАУ дає підстави актуалізувати твердження, що розвиток космічних технологій є одним із найбільш ефективних засобів стимулювання розвитку високотехнологічних галузей національних економік, визначальним фактором їх конкурентоспроможності, суттєвим чинником удосконалення безпекових секторів країн. Важливим також є і те, що для вітчизняної сторони провадження космічної діяльності є вагомим фактором інтенсифікації міжнародної співпраці, інструментом інтеграції держави до європейських структур, засобом набуття Україною статусу регіонального лідера.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
У Західному науковому центрі втретє відбувся Всеукраїнський науковий круглий стіл на тему «Життєстійкість особистості, економіки та культури суспільства в умовах війни»
Світлої пам'яті видатного вченого Валентина Романовича СКАЛЬСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74