Західний науковий центр НАН України і МОН України

До Всесвітнього дня науки традиційно відзначено преміями кращих відомих і молодих учених Львівщини

10 листопада 2016 року у приміщенні Львівського Будинку вчених відбулося вручення премій обласної державної адміністрації та обласної ради працівникам наукових установ НАН України та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації Львівської області, призначених розпорядженням голови Львівської обласної державної адміністрації від 02.11.2016 року №837/0/5-16 «Про обласні премії для працівників наукових установ НАН України та вищих навчальних закладів III – IV рівнів акредитації у 2016 році». Львівська обласна рада, відповідно до Програми розвитку освіти Львівщини на 2013-2016 роки, виділа 1,2 млн грн. на вищевказані премії.

Премії отримали 21 відомий учений і знаний фахівець та 88 талановитих молодих учених і спеціалістів, наукові здобутки яких сприяють ефективному відтворенню, розвитку й використанню науково-технічного потенціалу області, виробництву та реалізації нових видів конкурентоздатної продукції й утверджують високий авторитет науковців в Україні та світі. У списку відомих учених – лауреатів премії – 16 докторів наук та 5 кандидатів наук, знаних фахівців у своїх галузях. Серед молодих учених – лауреатів премій – 55 кандидатів наук. Лауреати премій є представниками 18 установ НАН України та 21 вищого навчального закладу III-IV рівнів акредитації Львівської області.




З привітаннями до лауреатів звернувся перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Р. Т. Замлинський, який сказав: «Сьогодні ми будуємо нову країну, і вона не може бути успішною без науки. Своїм внеском ви, молоді вчені, розвиваєте науково-інтелектуальний потенціал нашої держави. Не зупиняйтесь на досягнутому, знайте, що від вас багато залежить. Також дуже важливо, аби наші закордонні партнери побачили ваш значний потенціал та вагомий внесок у розвиток світової науки».




Голова Західного наукового центру НАН України і МОН України академік НАН України З. Т. Назарчук зазначив, що спільна ініціатива науковців та владних структур Львівщини – вручення премій – гідна для наслідування. Адже ці премії є значною підтримкою і стимулом для працівників науки. Особливої актуальності ця подія набуває нині, коли украй обмежене фінансування призводить до падіння престижу наукової праці, скорочення чисельності наукових кадрів, еміграції талановитої української молоді, а, отже – істотного збіднення інтелектуального потенціалу нашого регіону і держави. Також академік констатував потребу створення Ради молодих учених регіону, яка б працювала і з владними структурами, і з Західним науковим центром та Малою академією наук України. Адже у молоді потрібно розвивати і плекати цікавість до пізнання нового, щоб було поповнення науки молоддю.




Науковці – лауреати премій, своєю чергою, подякували представникам Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради, організаторам цього урочистого заходу.

Від імені відомих вчених виступили: Мельник М. І. – д.е.н., професор, завідувач сектору просторового розвитку ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України»; Васильців Т. Г. – д.е.н., професор, заступник директора Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень у місті Львові.

Зі словами вдячності за таку вагому винагороду від імені молодих учених та спеціалістів виступили: Слотюк Т. В. – к.н. із соціальних комунікацій, доцент кафедри преси Львівського національного університету імені Івана Франка; Копій С. Л. – к.с-г.н., доцент кафедри лісівництва Національного лісотехнічного університету України; Фінюк Н. С. – к.б.н., молодший науковий співробітник Інституту біології клітини НАН України.

На завершення директор департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації к.політ.н., доцент Л. С. Мандзій підкреслила, що вручення премій відбувається з нагоди Всесвітнього дня науки в ім'я миру та розвитку, що особливо важливо для нашої країни. Побажала лауреатам подальших творчих здобутків, наснаги, добра і миру.




До Всесвітнього дня науки в ім'я миру та розвитку у Львові також відбуваються осінні «Дні науки» – це започаткований у 2013 році проект Ради молодих вчених НАН України, покликаний сприяти популяризації сучасної науки в українському суспільстві, ознайомленню широкого загалу відвідувачів із досягненнями українських науковців, створенню позитивного іміджу вченого та зацікавлення дітей і молоді науковою роботою.




Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки Юрія Миколайовича ЧЕРНОБАЯ
Запрошуємо на семінар Quantum Randomness, Determinism, and the Foundations of Science
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74