Західний науковий центр НАН України і МОН України

24 червня 2016 року відбулося засідання виконкому Ради Західного наукового центру НАН України і МОН України

У роботі засідання разом з членами виконкому взяли участь: Гримак Ірина Ярославівна – заст. голови Львівської обласної державної адміністрації; Садовий Андрій Іванович – міський голова Львова; Туниця Юрій Юрійович – академік НАН України, д.е.н., ректор Національного лісотехнічного університету України; Гречаник Руслан Мар’янович – директор Департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації; Тур Орест Тадейович – в.о. директора Департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації та у якості експертів – представники Національного лісотехнічного університету України, Національного університету «Львівська політехніка», Львівського націо­наль­ного університету імені Івана Франка, ДУ «Інститут регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього НАН України», Інституту екології Карпат НАН України, Інституту геології і геохімії горючих копалин НАН України, ТзОВ «Інститут «Гірхімпром», Департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА та ін.

З доповіддю «Про концепцію превентивного захисту природного життє­вого довкілля у контексті національної безпеки України» виступив ректор Національного лісотехнічного університету України академік НАН України Юрій Юрійович Туниця, який наголосив, що Грибовицька трагедія, яка трапилась на Львівщині у червні 2016 р. викликає необхідність наукового аналізу і дискусії у контексті важливої державотворчої проблеми – національної безпеки нашої країни. Нам потрібно усвідомити важливість підготовки фахівців нового покоління, які б органічно пов'язували економічні проблеми з екологічними наслідками їх вирішення. Антиекологічний спосіб господарювання повинен відійти в минуле. Реалізація запобіжних заходів на екологічно небезпечних об'єктах має стати пріоритетом у діяльності органів виконавчої влади усіх рівнів. Спосіб виробництва і споживання сьогодні в Україні – антиекологічний. Необхідно зробити так, як це є в європейських країнах, де підприємства, які продукують відходи, відповідають і за їх знешкодження та оберігають цим навколишнє середовище. Екологічний імператив має стати об'єднавчою ідеологічною платформою для всіх політичних партій і громадських організацій України.




Превентивні заходи є набагато дешевші, ефективніші, ніж заходи з ліквідації наслідків екологічних катаклізмів. Але щоб вони стали пріоритетом потрібна самоорганізація людей у кожному населеному пункті, потрібен контроль громадськості за діяльністю підприємств і діями владних структур. Науковці багато зробили, багато напрацювали з питань збереження довкілля та вирішення різних еколого-економічних проблем. Треба хоч частину цих напрацювань використовувати на практиці. Не треба політизувати Грибовицьку трагедію. Її причиною є не лише безгосподарність окремих чиновників чи регіональної влади. Основна причина – це антиекологічна сутність нашої економіки. Нам в Україні треба провести інвентаризацію всіх екологічно небезпечних об'єктів, вони становлять загрозу як здоров'ю, так і життю людей. Потрібно також провести позапланові парламентські слухання щодо екологічної ситуації в Україні і прийняти відповідні рішення.




Доповідь на тему «Клінічна фармація як інновація у вітчизняній охороні здоров’я» виголосив д.мед.н., професор, завідувач кафедри клінічної фармації, фармакотерапії та медичної стандартизації Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Зіменковський Андрій Борисович, який відзначив, що клінічна фармація – це наука про раціональне застосування ліків для підвищення безпеки медикаментозного лікування хворого. У США існує вже 40 років, у Європі – 30 років, а в Україні – лише 20 років. Це все ще інновація в Україні. Підготовка клінічних провізорів здійснюється з 1998 року і нині є у 7 ВНЗ України. Набір на спеціальність «клінічна фармація» у ЛНМУ ім. Данила Галицького триває з 2001 р. Потрібно зберегти і розвинути таку актуальну спеціальність. Присутні підтримали пропозицію до ухвали засідання повернути спеціальність «Клінічна фармація» до «Таблиці відповідності Переліку спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста та магістра».




Про оголошення конкурсу та розподіл квот між науковими установами і вищими навчальними закладами Львівщини на здобуття премій Львівської обласної державної адміністрації і Львівської обласної ради для відомих учених та знаних фахівців, талановитих молодих учених і спеціалістів на 2016 рік інформував заступник голови Західного наукового центру академік НАН України Мриглод Ігор Миронович. Відповідно до рішення Львівської обласної ради № 133 від 15 березня 2016 року «Про внесення змін до Переліку завдань, заходів та показників Програми розвитку освіти Львівщини на 2013-2016 роки, які підлягають фінансуванню з обласного бюджету у 2016 році» п. 9.1. «Система заохочення молодих учених та відомих фахівців» виділено 1 млн грн. на обласні премії для працівників наукових установ Національної академії наук України та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації Львівської області на 2016 рік, які сприяють подальшому розвитку науки, соціально-економічним перетворення в регіоні й утверджують високий авторитет науковців Львівщини в Україні та світі. Всього передбачено 21 премія відомим ученим та 88 – молодим ученим. Сподіваємось, що збереження традиції вручення премій обласної держадміністрації та обласної ради для працівників наукових установ НАН України та вищих навчальних закладів Львівської області у 2016 р. забезпечить реальну підтримку вченим на місцевому рівні, буде додатковою мотивацією до активної наукової роботи та зупинить відтік досвідчених й активних учених. Адже втративши науку – можемо втратити і державу.

За результатами обговорення виконком Ради Західного наукового центру НАН України і МОН України прийняв ухвалу:

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки Юрія Миколайовича ЧЕРНОБАЯ
Запрошуємо на семінар Quantum Randomness, Determinism, and the Foundations of Science
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74