Західний науковий центр НАН України і МОН України

Виїзне засідання виконкому Ради Західного наукового центру НАН України і МОН України

25 грудня 2015 року під головуванням академіка НАН України Зіновія Назарчука в Астрономічній обсерваторії Львівського національного університету імені Івана Франка відбулось виїзне засідання виконкому Ради Західного наукового центру НАН України та МОН України. Окрім членів виконкому, у засіданні приймали участь науковці Франкового університету та інших установ, які працюють в галузі геофізики, геліофізики та астрофізики, оскільки присвячене воно було аналізу стану наукових досліджень в цих напрямках та ініціативам щодо його покращення.

З доповіддю про напрямки досліджень Астрономічної обсерваторії, кафедри астрофізики та кафедри геофізики ЛНУ ім. Івана Франка виступив директор Астрономічної обсерваторії професор Богдан Новосядлий. В короткому виступі він згадав також і імена тих вчених, які ці напрямки розпочинали в Університеті багато років тому.


Про напрямки досліджень говорить директор Астрономічної обсерваторії професор Богдан Новосядлий

Володимир Кошовий, старший науковий співробітник Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка НАН України, розповів про дослідження іоносфери за допомогою унікального радіотелескопа декаметрового діапазону УРАН-3, розташованого на березі озера Світязь поблизу Шацька.


Старший науковий співробітник ФМІ ім. Г.В. Карпенка НАН України Володимир Кошовий про дослідження іоносфери за допомогою радіотелескопа УРАН-3

Професор кафедри вищої геодезії і астрономії національного університету «Львівська політехніка» Степан Савчук розказав про дослідження Землі за допомогою глобальної супутникової навігаційної системи.

Про геофізичні дослідження у Карпатському регіоні, про зв’язок геофізичних явищ з Сонцем та космосом розказав директор Карпатського відділення Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України професор Валентин Максимчук.

З доповіддю про дослідження в галузі релятивістської астрофізики та космічних променів високих енергій, які проводяться в Інституті прикладних проблем механіки і математики ім. Я. С. Підстригача НАН України доповів заступник директора з наукової роботи Володимир Пелих.

Директор Магнітної обсерваторії Інституту геофізики НАН України ім. С. І. Субботіна Юрій Сумарук розказав про входження українських обсерваторій в міжнародну мережу INTERMAGNET.

.

За результатами обговорення доповідей виконком виніс ухвалу, в якій зазначено таке:

  • вважати дослідження за напрямками гео-, геліо- та астрофізика актуальними, перспективними, такими, що відповідають світовому рівню і потребують фінансової підтримки з державного бюджету України, міжнародних грантів та фондів;
  • для підвищення забезпеченості інститутів НАН України та природничих факультетів університетів молодими талановитими кадрами вважати за доцільне організовувати виконання студентами курсових та дипломних робіт, а також наукових робіт учнями МАН з використанням науково-дослідної бази та кадрового потенціалу вищих навчальних закладів і академічних установ відповідного профілю;
  • рекомендувати Львівському національному університету імені Івана Франка, Національному університету «Львівська політехніка», академічним установам природничого і фізико-математичного профілю спільно з Департаментом освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації організувати науково-просвітницький лекторій для школярів, студентів та громадян міста.

Друга частина засідання виконкому ЗНЦ НАН і МОН України була присвячена обговоренню ініціативи двох університетів та трьох академічних науково-дослідних інститутів -- Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету «Львівська політехніка», Фізико-механічного інституту ім. Г. В. Карпенка НАН України, Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я.С. Підстригача НАН України та Карпатського відділення Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України -- щодо створення науково-освітнього консорціуму «Гео-геліо-астрофізика», як добровільного об’єднання вищих навчальних закладів та академічних установ для координації зусиль з метою досягнення світового рівня у пріоритетних напрямках гео-космічних досліджень і підготовки висококваліфікованих кадрів.


Голова ЗНЦ НАН України і МОН України академік НАН України Зіновій Назарчук про ініціативу створення консорціуму «Гео-геліо-астрофізика»

Про мету, основні завдання та напрямки діяльності консорціуму доповів координатор ініціативної групи Б.Новосядлий. Він представив для обговорення меморандум про порозуміння - як основний документ, підписання якого керівниками установ-засновників започатковує його існування. В обговоренні виступили академік НАН України, голова ЗНЦ НАН України і МОН України Зіновій Назарчук та проректор з наукової роботи ЛНУ ім. Івана Франка член-кореспондент НАН України Роман Гладишевський. Вони підтримали ініціативу створення такого консорціуму та висловили побажання в досягненні його цілей. В прийнятій виконкомом ухвалі зазначено «Затвердити Меморандум про порозуміння між учасниками науково-освітнього консорціуму «Гео-геліо-астрофізика» і включити консорціум до переліку структур Західного наукового центру з наданням необхідної науково-організаційної підтримки».

Учасники виїзного засідання здійснили екскурсію до навчально-екскурсійних телескопів, що знаходяться на даховому спостережному майданчику Астрономічної обсерваторії, та продовження обговорення гео-космічної тематики засідання.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
25 квітня 2024 року відбулася сесія Загальних зборів НАН України, під час якої було обрано дійсних членів (академіків) і членів-кореспондентів НАН України
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74