Західний науковий центр НАН України і МОН України

13 листопада 2015 року відбулося урочисте засідання з нагоди вручення обласних премій працівникам наукових установ НАН України та вищих навчальних закладів Львівської області, присвячене Всесвітньому дню науки в ім’я миру та розвитку

На Львівщині до Всесвітнього дня науки традиційно відзначають преміями кращих відомих і молодих вчених, наукові здобутки яких сприяють ефективному відтворенню, розвитку й використанню науково-технічного потенціалу області, виробництву та реалізації нових видів конкурентоздатної продукції й утверджують високий авторитет науковців в Україні та світі.

13 листопада 2015 року у приміщенні Львівського Будинку вчених відбулося урочисте засідання з нагоди вручення премій Львівської обласної державної адміністрації та Львівської обласної ради працівникам наукових установ НАН України та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації Львівської області, призначених розпорядженням першого заступника голови Львівської обласної державної адміністрації від 15.10.2015 №623/0/5-15 «Про обласні премії для працівників наукових установ НАН України та вищих навчальних закладів III – IV рівнів акредитації у 2015 році» на підставі подання Західного наукового центру НАН України та МОН України. Цього року премії розміром 12 200 гривень кожна отримали 20 відомих учених і знаних фахівців та розміром 8 560 грн кожна - 88 талановитих молодих учених і спеціалістів із 18 наукових установ НАН України та 22 вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації Львівської області.

Відповідно до рішення Львівської обласної ради № 1311 від 17 лютого 2015 року «Про внесення змін до Переліку завдань, заходів та показників Програми розвитку освіти Львівщини на 2013-2016 роки, які підлягають фінансуванню з обласного бюджету у 2015 році» п. 9.1., виділено 1 млн грн. на вищевказані премії.

Премії відомим ученим і знаним фахівцям призначено – за значні досягнення в галузі природничих, технічних, гуманітарних і соціально-економічних наук, які сприяють подальшому розвитку науки, соціально-економічним перетворенням у регіоні й утверджують високий авторитет науковців Львівщини в Україні та світі, а молодим ученим та спеціалістам (до 35 років) - з метою підтримки проведення наукових досліджень в галузі природничих, технічних, гуманітарних і соціально-економічних наук, результати яких сприятимуть соціально-економічним перетворенням у регіоні. Серед молодих учених – лауреатів премій – 58 кандидатів наук, один – доктор наук, аспіранти і науковці, що завершують дисертаційні дослідження. Серед відомих учених – 17 докторів наук та 3 – кандидати наук, знані фахівці у своїх галузях.

В урочистій церемонії взяли участь голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, директор департаменту освіти та науки Львівської обласної державної адміністрації Олександра Небожук, голова постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради Ярослав Качмарик, голова Західного наукового центру НАН України і МОН України академік НАН України Зіновій Назарчук та представники наукової еліти Львівщини.

У своєму виступі голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка зазначив: «Сьогодні вами пишаються ваші батьки та родини. Ваш статус дає можливість відверто і сміливо дивитися в очі в будь-якій аудиторії і вести дискусію. Дуже хотів би, щоб ви долучалися до роботи в органах державної влади та змогли застосувати здобуті знання, адже тут, як ніде, потрібні розумні і талановиті люди. Не залишайтесь лише з підручниками, з науковими статтями - ідіть до людей. Ви маєте з чим до них прийти й можете їх повести за собою. Бажаю успіхів, творчого злету, натхнення і перемог».




Вітаючи присутніх науковців із Всесвітнім днем науки від імені голови Львівської обласної ради Петра Колодія, депутатів Львівської обласної та місцевих рад, від усієї громади Львівщини, голова постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради Ярослав Качмарик висловив, зокрема, слова вдячності і поваги науці галицькій, львівській і тим, хто творить науковий продукт, хто працює заради майбутнього.




Голова Західного наукового центру НАН України і МОН України академік НАН України Зіновій Назарчук у своєму виступі зупинився на деяких важливих проблемах, над вирішенням яких працюють у Національній академії наук України і які потребують тіснішої співпраці науки і влади. Він сказав: «НАН України – єдина організація, що здатна вирішувати комплексні наукові проблеми. Але, як Ви знаєте, для того, щоб працював лазер – його потрібно «накачати». Так і для науки – потрібно відповідне забезпечення фінансове, бо не буде віддачі. У нас структура економіки не стимулює попит на наукову продукцію, тому звинувачувати науку не можна – є поганий менеджмент. Потрібна впроваджувальна структура. І ще – необхідно зберегти висококваліфіковані кадри, які можуть народити геніїв. Щоб був ліс - потрібен підлісок». Привітав лауреатів премій та подякував керівникам області за продовження цієї хорошої традиції – нагородження преміями відомих учених та, що особливо важливо, талановитих молодих учених і спеціалістів. Подякував за їхню наполегливу працю, побажав подальших творчих здобутків, наснаги, миру, добра і благополуччя.




Науковці – лауреати премій, своєю чергою, подякували організаторам цього урочистого заходу. Від імені відомих вчених виступили: Орест Лозинський – д.т.н., професор, завідувач кафедри електроприводу і комп’ютеризованих електромеханічних систем Національного університету «Львівська політехніка», який зупинився на досягненнях і можливостях науковців Львівської політехніки та потребі створення умов для впровадження результатів досліджень; д.е.н., професор, заступник директора з наукової роботи ДУ «Інститут регіональних досліджень імені  М.І. Долішнього НАН України» Ірина Сторонянська відзначила значний внесок учених інституту у вирішення регіональних проблем, зокрема, формування стратегії Львівської області.

Цікавими також були виступи представників молодих учених: Данила Ільницького – к.філол.н., молодшого наукового співробітника відділу української літератури Інституту українознавства імені І. Крип'якевича НАН України та Марії Московчук – к.і.н., доцента кафедри тактико-спеціальної підготовки Львівського державного університету внутрішніх справ МВС України.




На завершення директор департаменту освіти та науки Львівської ОДА Олександра Небожук - подякувала за підтримку у проведенні цих урочистостей Львівській обласній організації профспілки працівників освіти і науки України (голова - Марія Яцейко), Львівській регіональній організації профспілки працівників НАН України (голова - Тарас Яницький) та Львівській обласній Малій академії наук учнівської молоді (директор – Іванна Бородчук).

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки Юрія Миколайовича ЧЕРНОБАЯ
Запрошуємо на семінар Quantum Randomness, Determinism, and the Foundations of Science
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74