Західний науковий центр НАН України і МОН України

Зустріч з директором Представництва Польської Академії Наук в Україні професором Генріком Собчуком

6 листопада 2015 року у Західному центрі НАН України і МОН України (ЗНЦ) відбулася зустріч із директором Представництва Польської Академії Наук (ПАН) в Україні професором Генріком Собчуком (Henryk Sobczuk). ЗНЦ на зустрічі представляли: директор ЗНЦ, заступник голови ЗНЦ к. т. н. Олег Зинюк; директор Інституту українознавства ім. І. Крип‘якевича НАН України професор Микола Литвин; в. о. ученого секретаря к. ф.-м. н. Роман Романюк; керівник сектора наукової журналістики к. філол. н. Богдан Залізняк; помічник голови Євгеній Захарчук; н. с. Галина Котерлин.

Професор Генрік Собчук зазначив: «Представництво ПАН вже 3 роки реалізує свою діяльність в Україні, яка спрямована на популяризацію польської науки та поліпшення контактів між українськими і польськими науковцями, метою яких, на мою думку, є можливість отримати дофінансування з боку ЄС. Польська академія наук на сьогодні має сім дослідницьких центрів за кордоном – окрім Києва, також у Берліні, Брюсселі, Москві, Парижі, Римі та Відні».

«Бачу, що українська сторона активізувалась в останні роки, багато вчених хочуть налагодити співпрацю із Заходом, однак, мають обмежені можливості у просуванні власних ідей у світі. У цьому їм можуть допомогти наукові інституції Польщі, що мають уже досвід у такій роботі і можуть виступити як грантодавці. Це дуже важливо з наукової і культурної точки зору і, зокрема, з політичних міркувань в останній час. Хочу відзначити, що атмосфера такої співпраці є позитивна», – підкреслив Г. Собчук. «Це дуже різностороння співпраця, що не обмежується якимось одним проектом. Працюємо як у сфері мовознавства, так і в інших ділянках, у тому числі фізиці», – зазначив він.




Директор Західного наукового центру доцент О. Зинюк привітав представника ПАН в Україні, розповів про структуру ЗНЦ, коротко охарактеризував досягнення учених західного регіону, відзначив перспективи налагодження двосторонньої співпраці між українськими і польськими вченими та запропонував підготувати Меморандум про співпрацю між ЗНЦ та Представництвом ПАН в Україні.

Директор Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України професор М. Литвин також відмітив, що є потреба у більш тісних контактах між українськими і польськими науковцями у гуманітарній сфері. Йде мова як і про створення спільних комісій та інституцій, які б пропагували нашу історію, культуру та наукові досягнення у всіх галузях наук, так і про спільну участь у міжнародних грантових програмах. Запропонував підготувати та видати каталоги академічних установ ПАН і НАН України польською і українською мовами; організувати проведення «Днів української науки в Польщі» та «Днів польської науки в Україні»; відновити українсько-польську комісію з історичних дисциплін з метою узгодження термінології, використання толерантної лексики; проводити спільні наукові конференції.

Враховуючи існуючі між Національною академією наук України та Польською академією наук дружні зв'язки та усвідомлюючи важливу роль науки і технологій у розвитку суспільства, сторони у рамках двостороннього співробітництва домовились здійснити такі заходи:

  • Активізувати двосторонні взаємини в інтересах сторін через проведення заходів у форматі «Дні української науки в Польщі», «Дні польської науки в Україні».
  • Здійснити організаційні заходи щодо започаткування та розвитку взаємин між ЗНЦ та філіями ПАН (у Любліні, Кракові та ін.).
  • Провести підготовчі заходи й розпочати спільні наукові дослідження фундаментального та прикладного характеру, у яких зацікавлені українська та польська сторони.



Йшлося також про плани проведення в Україні науково-технічних конференцій, семінарів та про формування консорціумів учених наших країн для участі в конкурсах проектів за пріоритетними напрямами Програми Європейського Союзу «Горизонт 2020». Такі зустрічі відкривають додаткові можливості для розвитку співпраці вчених Польщі й України. Отже, попереду – нові наукові зв'язки, проекти, європейські гранти.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки Юрія Миколайовича ЧЕРНОБАЯ
Запрошуємо на семінар Quantum Randomness, Determinism, and the Foundations of Science
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74