Західний науковий центр НАН України і МОН України

В установах Західного наукового центру з візитом перебував лауреат Нобелівської премії з хімії Роалд Гофман

Нобелівські лауреати — особлива гордість для держави. Кількість лауреатів, яких дала країна, є своєрідним показником її інтелектуального рівня. На запрошення науковців в установах Західного наукового центру НАН України і МОН України з 28 вересня до 04 жовтня 2015 року із візитом перебував лауреат Нобелівської премії з хімії 1981 року Роалд Гофман (www.roaldhoffmann.com), професор Корнельського університету (США).

Роалд Гофман народився у 1937 році у місті Золочів Львівської області в родині випускника «Львівської політехніки» інженера Гілеля та вчительки Клари Сафран. З початком німецької окупації (1941) сім’я Сафранів потрапила в нацистський «трудовий табір» для євреїв, звідки 1943 року їм вдалося втекти, але батька, котрий залишився, нацисти звинуватили в організації масової втечі й розстріляли. Решту родини переховував на горищі школи український вчитель в Уневі (Львівська область) Микола Дюк.

1981 року Р. Гофман спільно з японським ученим Фукуі Кен'іті отримав Нобелівську премію з хімії «за розробку теорії протікання хімічних реакцій», що значно розширює можливості для планування хімічних експериментів.

У ході візиту на Львівщину професор Роалд Гофман провів низку зустрічей в академічних та освітніх закладах. Так, 01 жовтня Р. Гофман відвідав Західний науковий центр, де за участі голови Західного наукового центру академіка НАН України Зіновія Назарчука, почесного директора Інституту фізики конденсованих систем НАН України академіка НАН України Ігора Юхновського та директора Інституту фізики конденсованих систем НАН України Ігора Мриглода відбулося обговорення окремих актуальних проблем сучасних наукових розвідок фундаментального і прикладного характеру.




Під час зустрічі професор Роалд Гофман, на прохання вітчизняних вчених, окреслив особливості та деякі аспекти управління та фінансування дослідницького процесу в наукових й науково-освітніх закладах США.




Учасники міжнародного наукового заходу у процесі обговорення та обміну думками приділили увагу також й перспективам і окремим факторам активізації українсько-американського співробітництва в науково-технічній сфері. Професору Р. Гофману передана низка наукових матеріалів, що характеризують сучасний стан досліджень різних наукових напрямів у регіоні та здатність вітчизняних науково-дослідних інституцій до взаємовигідного високотехнологічного співробітництва з партнерами США.




Під час відвідин Інституту народознавства НАН України (01.10.2015) директор академік НАН України С. Павлюк ознайомив Р. Гофмана з традиційною й сучасною культурою мешканців різних національностей Галичини, теоретичними аспектами етнології та історією українського професійного мистецтва, його місця в загальноєвропейському й світовому контекстах. У Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького (29.09 та 02.10.2015) директор установи Лариса Разінкова ознайомила гостя зі складовими частинами галереї, унікальними експонатами і творами мистецтв найбільшого художнього музею України. Відбувся також виїзд в одну з філій галереї – Золочівський замок.

У ході візиту професор Роалд Гофман тричі виступив з лекціями як лауреат Нобелівської премії з хімії:

  • 29 вересня - для учасників Міжнародного наукового конгресу «СУЧАСНІ НАПРЯМКИ В ХІМІЇ, БІОЛОГІЇ, ФАРМАЦІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ» (29.09-02.10.2015, Національний університет «Львівська політехніка») з лекцією «The Chemical Imagination at Work in Very Tight Places»;
  • 30 вересня - лекція в Національному університеті «Львівська політехніка» для студентів та обдарованої наукової молоді «Chemistry’s Essential Tensions: Three Views оf а Science іn Culture» («Основні хімічні акценти: три погляди науки у культурі»);
  • 30 вересня - лекція Doctor Honoris Causa Львівського національного університету імені Івана Франка «Protochemistries are a Bridge» («Протохімія як місток»).



За результатами зазначених виступів присутні вчені, дослідники, експерти і фахівці мали можливість безпосередньо дискутувати, отримати оцінки та рекомендації з боку професора Р. Гофмана щодо оприлюднених проблем.




Візит лауреата Нобелівської премії з хімії (1981) професора Роалда Гофмана в установи Західного наукового центру переконує, що для науки і культури, як загальнолюдських цінностей, відсутні кордони та перешкоди. Сьогоднішнє підвищення інтересу молоді Західного регіону до вищої освіти і наукових здобутків — це один з чинників майбутнього конкурентного й інноваційного зростання нашого регіону й те, що вищі навчальні заклади Галичини і зараз виховують не тільки висококваліфікованих фахівців, а й майбутніх Нобелівських лауреатів.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74