Західний науковий центр НАН України і МОН України

До нових наукових звершень разом з ученими Національної Академії наук України

Чи задумувались Ви над тим на скільки цікавою та водночас складною є робота науковця? Під час осінніх канікул слухачі секцій Львівської обласної Малої академії наук мали можливість побачити, дізнатись та доторкнутись до світу великої науки. Для цього юні манівці відвідали з екскурсіями академічні інститути міста Львова, де ознайомилися з науковими досягненнями та практичними розробками вчених.

Зокрема, 21 жовтня 2015 року учні секції біології КЗ ЛОР «Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді» відвідали з екскурсією Інститут біології клітини НАН України. З інформацією про наукову діяльність Інституту виступив директор, завідувач відділу молекулярної генетики і біотехнології, доктор біологічних наук, професор, академік НАН України Андрій Андрійович Сибірний. Манівці ознайомилися з основними напрямками наукової роботи Інституту, а саме: вивчення молекулярно-генетичних і біохімічних механізмів регуляції метаболізму у дріжджах та створення нових біотехнологічних процесів і продуктів на основі цих мікроорганізмів та дослідження молекулярних механізмів регуляції проліферації, диференціації та апоптозу у нормальних та пухлинних клітин тварин та людини.

Слухачі секції географії та геології мали чудову можливість поринути у світ науки, побувавши з екскурсією в Інституті геології і геохімії горючих копалин НАН України. Тепло і щиро зустрів учнів заступник директора з наукової роботи, кандидат геологічно-мінералогічних наук А. В. Побережський. Учні відвідали лабораторії: спектральних і хімічних методів аналізу, шліфування мінералів, проблем геоекології. Також манівці спілкувалися з науковцем, доктором геологічних наук, завідувачем відділу геохімії глибинних флюїдів Ігорем Михайловичем Наумко.

Учні секцій української філології та історії Малої академії 21 жовтня відвідали Інститут народознавства НАН України, де для них провели розлогу екскурсію та ознайомили з роботою відділів. Доктор історичних наук, академік НАН України, професор Степан Петрович Павлюк розповів історію Інституту: як музей, а потім Державний музей перетворився у Львівське відділення Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії імені М. Рильського, ознайомив зі структурою, найбільше зупинившись на найсучаснішому відділі соціальної антропології.

– Якщо є бажання працювати в Інституті народознавства, треба обов’язково мати три засади: любити свою державу, знати іноземну мову, бути професійним у своїх задатках і володіти комп’ютером, – наголосив Степан Петрович. Заступник директора з наукової роботи кандидат мистецтвознавства, старший науковий співробітник Ганна Володимирівна Врочинська розповіла про різноманітні дослідження, романтику та складність експедицій.

4 листопада учні секцій математики, інформатики та фізики відвідали Фізико-механічний інститут імені Г. В. Карпенка НАН України. Метою екскурсії було ознайомитися з основними напрямками наукових досліджень та відвідати дослідницькі лабораторії інституту. Заступник директора з наукової роботи, доктор технічних наук, старший науковий співробітник Олег Ігорович Яськів розповів слухачам Малої академії наук про тематику досліджень інституту, напрямки діяльності, переваги та перспективи роботи в науці для молодих вчених. Олег Ігорович запросив учнів займатися науково-дослідницькою роботою в лабораторіях інституту під керівництвом вчених. Завідувачі лабораторій продемонстрували роботу приладів та розповіли про методи їхнього використання.




29 жовтня слухачі секції хімії побували на екскурсії у Відділенні фізико-хімії горючих копалин Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії імені Л. Литвиненка НАН України. Це Відділення ФХГК ІнФОВ НАН України є єдиною в Західному регіоні академічною науковою установою хімічного спрямування, яка проводить пріоритетні фундаментальні та прикладні дослідження у галузі сучасної фізичної хімії, хімії високомолекулярних сполук, хімії окислювальних процесів, нанотехнологій, нанохімії, біотехнології та екології. .

Основними науковими напрямками роботи Відділення ФХГК ІнФОВ НАН України є дослідження радикальної полімеризації в гетерогенних системах, реакційної здатності та будови полімерних міжфазних шарів і створення нових композиційних матеріалів а також дослідження в галузі реакційної здатності, кінетики і механізму хімічних і мікробіологічних процесів окислення органічної сировини. Учні ознайомилися із лабораторіями Інституту, зустрілись із кандидатом хімічних наук, старшим науковим співробітником, керівником відділення ФХГК ІнФОВ НАН України Галиною Григорівною Мідяною.

Юні манівці з різних секцій вкотре переконалися, що наука не стоїть на місці, вона динамічна, цікава і відповідає духу часу. І кожен може пробувати знайти себе у ній.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74