Західний науковий центр НАН України і МОН України

В Інституті прикладних проблем механіки і математики імені Я.С. Підстригача НАН України (м. Львів) відбулася урочиста академія «Ювілеї двох поетів - Максима Рильського та Ліни Костенко»

У заході взяли участь науковці Західного наукового центру НАН України і МОН України та ІППММ. «Ми сьогодні зібралися, щоб відзначити ювілеї двох видатних українських поетів – Максима Рильського (19 березня – 120 років від дня народження) і Ліни Костенко (19 березня – 85-річчя), – розпочав її доктор-фізико-математичних наук, член-кореспондент НАН України Богдан Пташник, який не вперше ініціює проведення у своєму Інституті (ІППММ) літературних заходів. – Символічно, що в один день народилися ці два поети. Обидва – чесні, відважні і мудрі воїни в українській літературі. Сьогодні наша урочиста академія проходить в дещо сумний для України час: «з журбою радість обнялась». Але мусимо спростувати відому тезу – «коли говорять гармати, –музи мовчать». Нам сусіди так вчинили, що мусять звучати гармати, але мають звучати і музи».

З доповіддю виступив доктор філологічних наук, професор Михайло Гнатюк (ЛНУ ім. Івана Франка). Поезії Ліни Костенко та Максима Рильського звучали у виконанні працівників ІППММ – докторів фізико-математичних наук Богдана Пташника і Христини Кучмінської, вченого секретаря ЗНЦ кандидата технічних наук Валентини Корній, наукового співробітника ЗНЦ Галини Котерлин.

Від імені присутніх науковців організаторам і учасникам урочистої академії подякував директор ІППММ, доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАН України Роман Кушнір, якого нещодавно було обрано головою Наукового товариства імені Т. Шевченка.

Дуже суголосними цьому непростому часові в Україні виявились, зокрема, такі поезії Ліни Костенко, як «Скіфська баба», «Болить мені», «Не треба думати мізерно», «Страшні слова, коли вони мовчать». Схвильовано реагували науковці на такі вірші Максима Рильського: «Слово про рідну матір», «Мова», «Франко», «На відкритті музею Лесі Українки».

Справді, маємо виховувати у собі почуття обов’язку – і в повсякденних справах, і в захисті українського духовного світу, як це почуття перейняв Максим Рильський від Івана Франка. А для того – черпати дух вільнолюбства з поетичних рядків Ліни Костенко, яка разом з іншими представниками шістдесятництва (Іваном Дзюбою, Іваном Драчем, Миколою Вінграновським) зробила цілий переворот у душах українців в шістдесятих роках вже минулого століття й опісля. Бо не маємо права «думати мізерно» (Л. Костенко).


Богдан ЗАЛІЗНЯК,

керівник прес-центру наукової журналістики

Західного наукового центру НАН України і МОН України,

член НСПУ і НСЖУ

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки Юрія Миколайовича ЧЕРНОБАЯ
Запрошуємо на семінар Quantum Randomness, Determinism, and the Foundations of Science
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74