Західний науковий центр НАН України і МОН України

Спільний проект Західного наукового центру та територіальної громади м. Золочева з лауреатом Нобелівської премії Роалдом Гофманом




За своїм авторитетом Нобелівська премія – одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку із 1901 року щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства.

На території сучасної України народилися шестеро майбутніх Нобелівських лауреатів:

  • Ілля Мечников – отримав Нобелівську премію у 1908 році за дослідження в галузі фізіології та медицини;
  • Зельман Ваксман – у 1952 році в галузі фізіології та медицини;
  • Йосиф Шмуель Агнон – у 1966 році в галузі літератури;
  • Саймон Кузнець – у 1971 році за низку праць в галузі економіки;
  • Роалд Гофман – у 1981 році за дослідження у галузі хімії;
  • Жорж Шарпак – у 1992 році в галузі фізики.

Ці Нобелівські лауреати народилися на українській землі, яка була їм колискою. Через різні обставини вони змушені були покинути батьківщину, навчалися та працювали в інших країнах, стали національною елітою. Приклад життєвого шляху, популяризація наукових досягнень нобеліантів — завдання українських наукових та суспільних інституцій в інтересах соціуму, усіх верств населення, зокрема молоді.

Зазначаємо й те, що декількох українців та вихідців з України було номіновано на здобуття Нобелівської премії, але з різних причин нагороду вони не одержали (серед них, зокрема, Іван Франко).

У місті Золочів (Львівська область) в 1937 році народився й по даний час в США успішно продовжує наукову діяльність лауреат Нобелівської премії з хімії Роалд Гофман.

Західний науковий центр разом з територіальною громадою Золочева (міський голова Ігор Гриньків ) звернулися до нобеліанта Р. Гофмана й отримав його згоду на спільне опрацювання та реалізацію проекту, що передбачає висвітлення життєвого шляху, науково-дослідницької діяльності Р. Гофмана тощо.

У Галичині минули його перші дитячі літа. Юний Роалд рано спізнав долю малолітнього в’язня фашистських катів, а згодом і безкорисливий прояв людської доброти й жертовності з боку вчителя-українця, який до кінця нацистської окупації Львівщини переховував Роалда та його матір то на горищі свого будинку, то на горищі сільської школи. Любов до своєї батьківщини він у листі до однієї мешканки Золочева висловив так: «Україна — обітована земля мого серця».

Здобутки та досягнення уродженця Західного регіону України лауреата Нобелівської премії Роалда Гофмана потребують популяризації у суспільстві в інтересах їх збереження, розвитку і примноження, що буде сприяти залученню українських молодих дослідників до високотехнологічних сфер діяльності. Результатом проекту стане опрацювання матеріалів (наукових, архівних, фото, особистих у контакті з науковцем, ін.) і їх оприлюднення у формі науково-популярного друкованого видання українською та англійською мовами.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки Юрія Миколайовича ЧЕРНОБАЯ
Запрошуємо на семінар Quantum Randomness, Determinism, and the Foundations of Science
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74