Західний науковий центр НАН України і МОН України

27 черня 2014 року відбулося виїзне засідання ради ЗНЦ НАН України і МОН України на «Електроні»



На виїзному засіданні ради Західного наукового центру Національної академії наук України і Міністерства освіти та науки України, що відбулось 27 червня у Львові, його учасники – представники академічних, навчальних закладів регіону та керівники промислових підприємств, - обговорили проблеми модернізації та переоснащення сучасного міського транспорту в Україні.

Учасники виїзного засідання відвідали спільне українсько-німецьке підприємство «Електронтранс» корпорації «Електрон», де розроблено та виготовлено перший у СНД повністю низькопідлоговий трамвай, який відповідає європейським вимогам безпеки та комфорту. Науковці детально ознайомились із новітніми технологіями виробництва електротранспорту, новими розробками та проектами виробничників.




Після відвідин заводу відбулась сесійна частина засідання під керівництвом голови Західного наукового центру НАН України і МОН України, академіка НАН України Зіновія Назарчука.




У доповіді президента корпорації «Електрон», академіка Академії технологічних наук України Юрія Бубеса зазначалось, що упродовж останнього десятиріччя у сфері міського електротранспорту намітилася тривожна тенденція погіршення показників його якості та безпеки через значний фізичний знос рухомого складу - понад 90 відсотків парку електротранспорту в державі є катастрофічно застарілим. Зважаючи на це, корпорацією «Електрон», поряд із виробництвом трамваїв для колій різної ширини для міст України та на експорт, розпочато також виробництво тролейбусів власної розробки та електробусів – нового перспективного виду міського екотранспорту. В доповіді було представлено і автомобілебудівний завод корпорації - «ЕлектронМаш», що розробляє та виготовляє багатофункціональні комунальні автомобілі та позашляхові повнопривідні автомобілі швидкої медичної допомоги, в тому числі і для сільської та гірської місцевостей.




При обговоренні доповіді виступаючі підкреслили актуальність і важливість розробок корпорації «Електрон» та рекомендували виробничникам продовжити пошукові та пуско-налагоджувальні роботи в цій галузі, зокрема за участю наукових установ Західного наукового центру розробити проект відповідної програми з виробництва трамваїв, тролейбусів, електробусів, систем модульно-уніфікованих автобусів, автомобілів швидкої допомоги та автомобілів для спеціальних і комунальних служб міст.

Чільне місце в цій програмі науковці відвели новим високотехнологічним напрямам - створенню накопичувачів електроенергії нового покоління (акумуляторів, суперконденсаторів), електричних безредукторних мотор-коліс, агрегатів ходової частини та систем управління електромобілів. Для реалізації цих проектів корпорація «Електрон» володіє високим науковим і виробничим потенціалом, зокрема на одному з дочірніх підприємств - НВП «Карат» успішно розвивається промислове виробництво матеріалів для електроніки і це підприємство тісно співпрацює з науковими установами, зокрема Національним університетом «Львівська політехніка», Львівським національним університетом ім. І.Франка, Фізико-механічним інститутом ім. Г.В. Карпенка НАН України.




За підсумками виїзного засідання ради прийнято ухвалу, з якою Західний науковий центр Національної академії наук України і Міністерства освіти та науки України звернеться до обласних та міських рад регіону з клопотанням щодо необхідності розроблення програм модернізації та переоснащення сучасного міського транспорту із залученням вітчизняних виробників.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74