Західний науковий центр НАН України і МОН України

21 липня 2014 року в Національному університеті 'Львівська політехніка' відбувся урочистий захід до 90-річчя лауреата Нобелівської премії з фізики Жоржа Шарпака (звіт)

21 липня в актовій залі Національного університету «Львівська політехніка» відбулась урочиста академія, присвячена 90-літтю Нобелівського лауреата Жоржа Шарпака. Захід проведено в рамках відзначення 60-ліття ЦЕРНу під девізом «Єднання націй за допомогою науки».


Зліва направо: Зорян Піх, Гіль Маметз, Борис Гриньов, Максим Титов, Зіновій Назарчук

Зліва направо: Борис Гриньов, Зіновій Назарчук, Зорян Піх

Вступним словом урочисту академію відкрив Максим Титов – представник програми розвитку і досліджень ЦЕРНу (Франція).


Максим Титов – представник програми розвитку і досліджень ЦЕРНу (Франція)

Зі словом про новітні досягнення ЦЕРНу та роль Жоржа Шарпака у створенні унікального інструментарію з досліджень у галузі фізики елементарних частинок звернувся до присутніх академік НАН України Борис Гриньов.


Академік НАН України Борис Гриньов

Від імені Національного університету «Львівська політехніка» учасників урочистої академії привітав проректор університету з наукової роботи Зорян Піх, зазначивши що цей навчальний заклад вже тісно співпрацює з ЦЕРНом.


Проректор Національного університету «Львівська політехніка» з наукової роботи Зорян Піх

Заступник голови Обласної державної адміністрації з гуманітарних питань Юрій Підлісний побажав учасникам заходу плідної роботи і встановлення тісної міжнародної взаємодії у галузі фундаментальних досліджень з фізики елементарних частинок.


Заступник голови Обласної державної адміністрації з гуманітарних питань Юрій Підлісний

Голова Західного наукового центру академік Зіновій Назарчук зупинився на перших кроках життєвого шляху майбутнього Нобелівського лауреата, дитячі роки якого пройшли в маленькому містечку Дубровиця на Рівненщині. Він також висловив сподівання на поглиблення співпраці фізиків Західного регіону України з ЦЕРНом у зв’язку з можливістю проведення спільних досліджень на унікальному колайдері.


Голова Західного наукового центру академік Зіновій Назарчук

Аташе з питань університетського та наукового співробітництва посольства Франції в Україні Гіль Маметз підкреслив, що останні тридцять років Жорж Шарпак мешкав на французькому острові Сардинія і працював у ЦЕРНі, який розміщений на території Франції і Швейцарії. Він також презентував документальний фільм про Жоржа Шарпака «Ціна Нобелівської премії».


Аташе з питань університетського та наукового співробітництва посольства Франції в Україні Гіль  Маметз

Професор Ніколас Аламанос, заступник директора Інституту досліджень фундаментальних законів Всесвіту (CEA-Saclay, Франція) розповів про останні дослідження Інституту в галузі вивчення фундаментальних законів Всесвіту, а також про новітні дослідницькі технології, роль Жоржа Шарпака у їх створенні та про співпрацю з Україною в майбутньому.


Професор Ніколас Аламанос, заступник директора Інституту досліджень фундаментальних законів Всесвіту (CEA-Saclay, Франція)

Цікавою та емоційно-наповненою була презентація професора Агнєшкі Залєвської (Польща) – президента Ради ЦЕРНу, яка висвітлила останні досягнення в галузі досліджень цієї установи та особисті враження від спілкування з Жоржем Шарпаком.


Президент Ради ЦЕРНу професор Агнєшка Залєвська (Польща)

Професор Ахіл Сточчі – керівник лабораторії лінійного прискорювача Національного університету ядерної фізики та фізики елементарних частинок (Франція) розповів про співпрацю Франції та України в рамках восьми останніх транс-європейських шкіл з фізики високих енергій та інших спільних проектах, а в заключній доповіді окреслив тематику перспективних проектів у галузі фізики високих енергій на найближчі десятиліття, які включають нові області фундаментальних знань, інновації, освіту і до яких буде залучено спільноту фізиків усіх зацікавлених країн.


Професор Ахіл Сточчі – керівник лабораторії лінійного прискорювача Національного університету ядерної фізики та фізики елементарних частинок (Франція)

Про стратегію Польщі стосовно розвитку науки в Україні та її європейські перспективи окреслив професор Хенрик Собчук, директор представництва Польської Академії наук у Києві.

Про наукову стратегію Греції, роль Жоржа Шарпака в організації чотирьох міжнародних конференцій SEAS розповів професор Евангелос Газіз з Національного технічного університету в Афінах.

Цікавою була доповідь Івана Рябчія, керівника Міжнародних проектів Малої академії наук України про співпрацю ЦЕРНу та МАН України, під час якої відбулась презентація української версії автобіографії Жоржа Шарпака «Мемуари викорененого, фізика, громадянина світу».


Науковий потенціал України

На завершення Максим Титов представив наукову доповідь «Фізик, який трансформував вимірювання частинок високих енергій: від багатопровідної пропорційної камери до новітніх газових детекторів».

Кожна з доповідей викликала зацікавлену дискусію вчених з Франції, Польщі, України, Греції. Зазначимо, що робочою мовою Академії була англійська, а серед понад 80-ти її учасників були присутні більше половини молодих учених, студентів, аспірантів, які зацікавлені у розвитку міжнародної співпраці з фізики елементарних частинок.


Прикінцеве фото

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
У Західному науковому центрі втретє відбувся Всеукраїнський науковий круглий стіл на тему «Життєстійкість особистості, економіки та культури суспільства в умовах війни»
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74