Західний науковий центр НАН України і МОН України

Світлої пам'яті відомого вченого та активного громадсько-політичного діяча Ірини Дмитрівни ФАРІОН



29 квітня 1964 р. – 19 липня 2024 р.

Західний науковий центр Національної академії наук України і Міністерства освіти України, вся наша громадська та наукова спільнота глибоко засмучені цинічним вбивством відомої української мовознавиці, активного громадського і політичного діяча, народного депутата України VII скликання, колишнього голови підкомітету з питань вищої освіти Комітету ВРУ з питань науки і освіти, науковця і педагога, доктора філологічних наук, професора

ФАРІОН

Ірини Дмитрівни

Науковий доробок науковиці налічує чотири монографії та понад 200 наукових статей. Упродовж 1998–2004 років очолювала мовну комісію «Просвіти» НУ «Львівська політехніка», була членкинею наглядової ради Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика, від 1998 року — ініціятор та організатор щорічного мовно-мистецького конкурсу серед студентів та учнів «Мова — твого життя основа». 2004 року стала лавреатом премії імені Олекси Гірника.

З грудня 2012 р. по жовтень 2014 р. Ірина Фаріон — народний депутат України VII скликання, до парламенту пройшла висуванцем ВО "Свобода" по одномандатному виборчому округу №116 у Львівській області, була головою підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти.

Ірина Фаріон була активним борцем щодо широкого впровадження української мови, як наріжного каменя нашої ідентичності і незалежності України.

Також у телевізійних проєктах науковця відкрила для мільйонів українців чимало історичних постатей нашого становлення, акцентуючи, що мова не просто має значення, а є ключовим елементом існування нації.

Висловлюємо щирі співчуття рідним, друзям та усій українській спільноті у зв’язку з цією непоправною втратою. Схиляємо голови у спільній скорботі.

Вічна пам'ять!

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Щиро вітаємо наших учених з вагомими нагородами з нагоди Дня Незалежності України
Світлої пам'яті відомого вченого та активного громадсько-політичного діяча Ірини Дмитрівни ФАРІОН
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки Юрія Миколайовича ЧЕРНОБАЯ
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74