Західний науковий центр НАН України і МОН України

Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА



5 січня 1941 р. – 14 квітня 2024 р.

Західний науковий центр Національної академії наук України і Міністерства освіти і науки України із сумом повідомляє, що 14 квітня ц. р. на 84-му році пішов з життя видатний учений у галузі механіки, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Герой України, доктор фізико-математичних наук, професор, колишній голова Донецького наукового центру НАН України та МОН України, академік НАН України

ШЕВЧЕНКО

Володимир Павлович

Висловлюємо щирі співчуття рідним, друзям та усій науковій спільноті у зв’язку з цією непоправною втратою. Схиляємо голови у спільній скорботі.

Вічна пам'ять!

Володимир Павлович Шевченко народився 5 січня 1941 року у с. Підгородне Дніпропетровського р-ну Дніпропетровської області. У 1962 р. закінчив механіко-математичний факультет Дніпропетровського державного університету. Після навчання в аспірантурі та захисту кандидатської дисертації (1966 р.) працював асистентом, а потім доцентом кафедри теоретичної механіки цього університету.

У Донецькому державному університеті він завідував кафедрою теоретичної і прикладної механіки, був деканом математичного факультету, проректором з навчальної роботи, з 1986 по 2010 рр. – ректором Донецького національного університету, очолював кафедру математики, був почесним ректором Донецького національного університету імені Василя Стуса. На посаді ректора, почесного ректора Донецького національного університету імені Василя Стуса Володимир Павлович багато зробив для розширення зв’язків навчального закладу з університетами країн Європи і світу.

Інтенсивний творчий пошук В.П.Шевченко гармонійно поєднував з науково-організаційною та громадською діяльністю. Як голова Донецького наукового центру НАН України та МОН України, він багато зробив для розвитку фундаментальної науки в Донбасі, концентрації зусиль наукових установ та закладів вищої освіти для зміцнення зв’язків науки з виробництвом.

Науковий доробок вченого охоплює понад 150 друкованих праць, чотири навчальних посібники, монографії «Механіка композитів», «Граничні інтегральні рівняння в теорії пластин та оболонок», «Задачі термопружності тонких оболонок з розрізами», яким притаманні глибина та переконливість теоретичних узагальнень, тісний зв’язок з потребами виробництва. Вченим підготовано 6 докторів та понад 20 кандидатів наук.

Володимир Павлович нагороджений Орденом Святого Володимира IV ступеня, орденами Ярослава Мудрого V і IV ступеня, знаком «Шахтарська слава» ІІІ ступеня. У 2006 р. йому присвоєно звання Героя України з врученням ордена Держави.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
25 квітня 2024 року відбулася сесія Загальних зборів НАН України, під час якої було обрано дійсних членів (академіків) і членів-кореспондентів НАН України
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74