Західний науковий центр НАН України і МОН України

Візит Президента Польської академії наук до Західного наукового центру

14-17 вересня 2021 року установи Західного наукового центру відвідала делегація Польської академії наук на чолі з Президентом ПАН членом-кореспондентом ПАН, професором Єжи Душинські. Президента супроводжували в.о. директора Представництва Польської академії наук у Києві Матеуш Бялас та директор Бюро закордонної співпраці ПАН Анна Плятер-Жиберк, а також віце-директор Національного закладу імені Оссолінських у Вроцлаві д-р Дорота Сідорович-Муляк та повноважний представник НЗіО у справах міжнародного співробітництва д-р Вікторія Маліцька. Від Національної академію наук України під час візиту Президента ПАН супроводжував голова Західного наукового центру НАН і МОН України академік НАН України Зіновій Назарчук.

За час перебування делегація ПАН відвідала Львівську національну наукову бібліотеку України  імені В. Стефаника, Інститут біології клітини НАН України, Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний університет «Львівська політехніка» та Західний науковий центр НАН України і МОН України.




Генеральний директор Бібліотеки канд. пед. наук Василь Ферштей ознайомив професора Єжи Душинські з напрямами діяльності установи та історією її створення, наголосивши на тому, що в Бібліотеці зберігаються фонди книгозбірень знищених 1940 р. численних національних інституцій — Наукового товариства імені Шевченка, Національного Закладу імені Оссолінських, Студіону, Народного Дому, Єврейської громади та ін.





Докладніше з документами і матеріалами до історії створення Бібліотеки, які висвітлюють руйнівні кроки радянської влади на шляху формування академічної бібліотеки -- масові вилучення документів до т. зв. спецфонду, знищення книг, творів мистецтва і архівних документів,  конфіскації «ідеологічно небезпечних» рукописних книг, професор Єжи Душинські ознайомився на тематичній експозиції у відділі рукописів. Твори образотворчого мистецтва, фотодокументи, нотні рукописи, рідкісні мистецтвознавчі видання професор Єжи Душинські оглянув на експозиціях Інституту досліджень бібліотечних мистецьких ресурсів Бібліотеки.




Фахова зустріч відбулася в Інституті біології клітини НАН України, оскільки Президент ПАН Єжи Душинські є відомим біохіміком, професором біологічних наук. Під час перебування в Інституті представники Академії наук Польщі поспілкувалися з директором ІБК НАН України, академіком НАН України, д.б.н., професором Андрієм Сибірним, а також з колективом науковців. Під час зустрічі йшлося про налагодження і зміцнення контактів між академічними науково-дослідними інститутами України і Польщі. Президент Польської академії наук Єжи Душинські виступив з презентацією доповіді про програму дослідження коронавірусної інфекції в Польщі, яку започаткувала Польська академія наук.

Під час перебування в Львівському національному університеті імені Івана Франка представники Академії наук Польщі поспілкувалися з Ректором ЛНУ ім. Івана Франка, членом-кореспондентом НАН України, професором Володимиром Мельником, проректором з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Університету Сергієм Різником та головою Західного наукового центру НАН України та МОН України, академіком НАН України Зіновієм Назарчуком.






Під час зустрічі йшлося про пріоритети поглиблення співпраці українських і польських освітніх та наукових установ. Зокрема, Ректор Володимир Мельник наголосив, що наукова взаємодія Львівського національного університету імені Івана Франка та польських закладів вищої освіти є надзвичайно динамічною і включає в себе співпрацю як на рівні офіційних договорів між університетами, академічних обмінів, стажувань та проєктів, так і на рівні освітніх і наукових контактів між факультетами, кафедрами й окремими науковцями, а кафедра польської філології Львівського університету є однією із найкращих кафедр у світі з вивчення полоністики, які функціонують поза межами Польщі.




Також відбулася зустріч делегації ПАН з першим проректором Національного університету «Львівська політехніка» д.т.н., професором Олегом Матвійківим.

Під час зустрічі у Західному науковому центрі підведені підсумки візиту делегації Польської академії наук та обговорено низку перспективних напрямків співпраці, що становлять науково-дослідницький інтерес для ПАН і ЗНЦ в контексті проведення ймовірних спільних досліджень й започаткування спільних проектів, а саме: охорона навколишнього природного середовища прикордонних регіонів України та Польщі, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини; сучасні аспекти та проблеми використання енергоощадних технологій, відновлювальної енергетики; інноваційні ІТ-технології у розвитку України та Польщі.




Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74