Західний науковий центр НАН України і МОН України

Науковцям важливо знати

Шановні колеги!

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 жовтня 2019 р. № 930 уряд скасував низку бюрократичних вимог до науковців щодо оформлення міжнародних відряджень та використання бюджетних коштів на дослідження.

Міністерство освіти і науки відреагувало на численні скарги науковців на надмірну зарегульованість у науковій сфері, запропонувавши внести зміни, які бачимо у Постанові КМУ від 23 жовтня 2019 р. № 930.

Так, в межах змін до постанови КМУ № 710 тепер вченим буде простіше оформлювати міжнародні відрядження за бюджетні кошти, а отже – співпрацювати з іноземними колегами. Документ знімає вимогу погоджувати відрядження, що відбуваються в межах міжнародних договорів, з керівником органу державної влади, до сфери управління якого належить заклад.

У цю ж постанову внесено ще дві важливі зміни. Перша – скасовано обмеження щодо збільшення штату працівників у ЗВО та наукових установ. Тепер можна збільшувати кількість наукових та науково-педагогічних працівників, тільки це рішення треба буде погодити з головним розпорядником бюджетних коштів. Друга зміна – прибрано обмеження про підготовку нових державних цільових науково-технічних програм. До того діяла заборона на підготовку таких програм, хоча вони є надзвичайно важливими для впровадження тривалих стратегічних рішень.

Зміни до постанови КМУ № 117 дають більше свободи науковцям під час використання бюджетних коштів на наукові роботи, експертизу та розвиток дослідницької інфраструктури. Раніше використати гроші на ці цілі можна було тільки в межах конкретного бюджетного періоду, а якщо науковці не встигали, то мали повернути кошти назад у бюджет. Тепер вчені зможуть продовжувати виконання робіт у наступному бюджетному році.

Крім того, збільшено з 3 до 6 місяців строк авансування виконання робіт - цього буде цілком достатньо, щоб провести тендерні закупівлі обладнання, запланувати відрядження та науковий процес, оформити звіти. До речі, звітів також стане вдвічі менше, адже подавати їх треба буде не кожні 3, а кожні 6 місяців. Це суттєво зменшить навантаження на планово-фінансові підрозділи вишів та наукових установ і сприятиме ефективнішому використанню коштів бюджету і залучення коштів спецфонду.

Потрібно ще змінити багато норм, які лише відбирають час науковцям і плодять папери. Вченим доводиться занурюватися в непотрібні бюрократичні процедури, а не займатись дослідженнями.

Науковці більше не муситимуть друкувати оголошення про захист дисертацій в «офіційному друкованому виданні МОН» – лише на сайті відомства, а самі дисертації в Міністерство відтепер надсилатимуть в електронному, а не у друкованому вигляді. Відповідні зміни до Порядку присудження наукових ступенів були внесені Постановою Кабінету Міністрів України від 20 листопада 2019 року № 943.

Ці зміни важливі, але вони – лише один із кроків назустріч науковцям для полегшення їхньої роботи в Україні. Неприпустимо брати гроші з наших науковців, яким держава й так не дає достатньо ресурсів. Тепер все робитиметься безкоштовно та прозоро – через публікацію оголошення на сайті МОН. Також до МОН не надсилатимуть паперових примірників дисертацій – лише електронні. Це має значно полегшити та дещо здешевити процес.

Окрім цього, оновили термінологію Порядку, відповідно до Закону «Про вищу освіту», який був прийнятий ще у 2014 році.


За інформацією сайтів: https://mon.gov.ua/ua та https://www.kmu.gov.ua/

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
У Західному науковому центрі втретє відбувся Всеукраїнський науковий круглий стіл на тему «Життєстійкість особистості, економіки та культури суспільства в умовах війни»
Світлої пам'яті видатного вченого Валентина Романовича СКАЛЬСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74