Західний науковий центр НАН України та МОН України

До Всесвітнього дня науки в ім’я миру і розвитку працівників наукових установ та закладів вищої освіти Львівщини відзначено преміями Львівської обласної державної адміністрації та обласної ради

8 листопада 2018 року у приміщенні Львівського Будинку вчених відбулося вручення премій обласної державної адміністрації та обласної ради працівникам наукових установ та закладів вищої освіти Львівської області, призначених розпорядженням голови Львівської обласної державної адміністрації від 29 жовтня 2018 року №  1143/0/5-18 «Про призначення обласних премій для працівників наукових установ та закладів вищої освіти у 2018 році». Львівська обласна рада, відповідно до Програми розвитку освіти Львівщини на 2017-2020 роки, виділа на вищевказані премії цього року 2,1 млн грн.

Вручення обласних премій відбувається щорічно до Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку (10 листопада). У цьому році премії отримали 30 відомих учених і знаних фахівців (кожна премія розміром 18 220 грн.) та 120 молодих учених і дослідників (розміром 12 945 грн. кожна), наукові здобутки яких сприяють ефективному відтворенню, розвитку й використанню науково-технічного потенціалу області, виробництву та реалізації нових видів конкурентоздатної продукції й утверджують високий авторитет науковців Львівщини в Україні та світі. Особливо важлива премія для молодих учених, адже є значною підтримкою і стимулюванням для подальшого проведення ними наукових досліджень.

Інвестиціями в науку можна назвати премії обласної державної адміністрації та обласної ради, які щорічно упродовж уже 17 років призначаються як відомим ученим, так і молодим науковцям Львівщини. Це – значна підтримка і стимул для працівників науки. Індекс цитувань праць учених – лауреатів премій – високий. Серед лауреатів премій для відомих учених – 28 докторів наук і двоє кандидатів наук, які мають значні наукові здобутки та високі рейтинги, а серед молодих – четверо докторів наук, 80 кандидатів наук, 15 аспірантів та 21 дослідник. Це – представники 18 установ Національної академії наук України, 23 закладів вищої освіти та від 2017 року – 7 наукових установ різного підпорядкування Львівської області (Національної академії аграрних наук – 2, Національної академії медичних наук – 2 та ін.).




Голова Західного наукового центру НАН України і МОН України академік НАН України З. Т. Назарчук сказав: «Шановна і дорога науково родино! Сімнадцятий раз поспіль збираємось щороку, щоб відзначити працю і молодих, і поважних науковців, подякувати їм, обмінятися ідеями, думками – як цю працю реалізувати… Країни розвиваються завдяки науці. Скажімо, китайці запрошують наших фахівців природничо-технічного напряму, тому що розуміють, що без науки економіка не може розвиватись. Китай ставить на наукоємні технології. Світ не стоїть на місці, бо стояти – означає відстати… Науковці Західного регіону гідно представляють досягнення науки. Дякуємо владі за підтримку науковців. Це певний стимул і для колективів. Вірю, що наші молоді науковці – гідна зміна. Трохи покращиться ситуація – і буде наш Нобель».




Академік Назарчук З. Т. також зазначив, що цього року робочою групою Західного наукового центру НАН України і МОН України спільно із департаментом освіти і науки Львівської ОДА підготовлено пропозиції щодо грантової підтримки науки та наукових працівників. Робоча група запропонувала для роз­гляду органам влади Львівщини декілька типів нових грантових програм. І вже у 2019 році зможемо одну із запропонованих грантових програм втілити у життя (на конкурсній основі). Діючі премії для відомих і молодих науковців будуть збе­ре­жені.




З привітаннями виступив голова Львівської обласної державної адміністрації Синютка О. М., який подякував усім учасникам – лауреатам премій, за роботу та вагомий внесок у розвиток української науки. «Ви маєте сьогодні величезні можливості змінити українську науку і бути тими, хто закладе у неї щось абсолютно нове. Шана тим науковцям, які вже відсвяткували свої 70-ті та 80-ті дні народження. Вони – наш фундамент, база, яка дає можливість рухатись вперед. Але майбутнє за вами – молодими, освіченими, амбітними, ідейними. Ви маєте можливість змінити країну, не розмінюйтесь на дрібниці, пам'ятайте – успішними ми можемо бути лише у своїй країні», – зазначив Олег Синютка.

Взяв участь в урочистостях з нагоди вручення обласних премій заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк. Вітаючи присутніх від імені депутатського корпусу Львівської обласної ради, подякував працівникам наукових установ та закладів вищої освіти за їхню роботу. «Незважаючи на складні обставини, ви працюєте самовіддано. Ви – це майбутнє. І вас не вистачає у владі», – сказав він.




Від імені голови Ради ректорів закладів вищої освіти Львівської області виступила проректор з наукової роботи Національного університету «Львівська політехніка» професор Чухрай Наталя Іванівна.

Науковці – лауреати премій, своєю чергою, подякували представникам Львівської облдержадміністрації та Львівської облради, організаторам цього урочистого заходу. Від імені відомих вчених виступив Ільницький Ярослав Миколайович – доктор фізико-математичних наук, старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник Інституту фізики конденсованих систем НАН України.

Зі словами вдячності за таку вагому винагороду від імені молодих учених виступили Зотова Олена Василівна – науковий співробітник лабораторії імунології та генетики неоплазій крові Державної установи «Інститут патології крові та трансфузійної медицини Національної академії медичних наук України» та Хабурський Ярослав Мирославович – кандидат технічних наук, науковий співробітник Фізико-механічного інституту ім. Г. В. Карпенка НАН України.

Урочисте вручення премій цьогоріч приурочене до відзначення столітнього ювілею Національної академії наук України. 27 листопада 1918 р. було засновано Українську академію наук у м. Києві (УАН), яка, згідно зі Статутом, визначалася «найвищою науковою державною установою на Вкраїні, що перебуває в безпосередньому віданню верховної власті». Академія постала як самоврядна установа. Перше установче, спільне зібрання Академії, що відбулося 27 листопада у приміщенні Наукового товариства у Києві, обрало Президентом УАН В. І. Вернадського. Створення Української Академії Наук, безумовно, є винятково важливою події в історії української науки.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті видатного вченого Валентина Романовича СКАЛЬСЬКОГО
Світлої пам'яті видатного вченого Василя Івановича ПОХМУРСЬКОГО
Привітання академіка НАН України Зіновія НАЗАРЧУКА з нагоди Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74