Західний науковий центр НАН України і МОН України

Академічна спільнота вітає з ювілеєм СВІТЛАНУ АЛЕКСІЄВИЧ, уродженку України, лауреата Нобелівської премії з літератури

31.05.2018 відзначатиме ювілей Світлана Алексієвич (білоруською — Святлана Алексіевіч, народилася 31 травня 1948), уродженка Івано-Франківська (колишній — Станіслав), громадянка Білорусі, радянська та білоруська російськомовна письменниця та публіцистка. Батько — білорус, мати — українка. Дитинство провела в українському селі у Вінницькій області. Лауреат Нобелівської премії з літератури за 2015 рік. Твори свої пише російською мовою.




З ювілеєм Світлану Алексієвич привітав президент Національної академії наук України академік Борис Патон:


Вельмишановна Світлано Олександрівно!

Прийміть найщиріші привітання з нагоди Вашого 70-річного ювілею від колективу Національної академії наук України! Ваша самовіддана праця «в пошуках вічної людини», подвижництво на всіх щаблях Вашого журналістського та літературного шляху заслужили глибоку шану громадськості України, інших країн світу.

Бажаємо Вам, Світлано Олександрівно, зберегти на багато років благородну високість устремлінь, гуманність вчинків та невтомну енергію до великих звершень. Бажаємо Вам міцного здоров'я та всіх благ! Нехай яскраві промені Вашої енергії та благодатні зерна таланту дослідника «людських голосів», засіяні Вами на літературній ниві, зростають щедрим врожаєм здоров'я, добра і любові!


З глибокою повагою -

Президент Національної академії наук України, академік НАН України Борис ПАТОН



Книги відомої білоруської письменниці українського походження видаються у 19 країнах світу, її твори перекладені 20 мовами. Зокрема, з білоруської на  українську переклав і опублікував в українській періодиці окремі розділи з повістей С. Алексієвич («Я поїхав з села…», «У війни не жіноче обличчя», 1985); «Цинкові хлопчики», «Голоси революції», 1986) професор, завідувач кафедри української літератури Інституту філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, літературознавець, театрознавець, журналіст, педагог Степан Іванович Хороб. Світлана Алексієвич також люб’язно надала свій матеріал для публікації в книзі Степана Хороба «Збережені миті», яка вийшла у світ у 2015 році. Саме в розділі «Постаті: штрихи до творчого портрета» під назвою «Я спускалася в пекло, щоб знайти людину» український читач має можливість більше пізнати всесвітньо відому письменницю, її думки та погляди. У 2017 році за редакцією професора Хороба опубліковано збірник матеріалів «Світлана Алексієвич — Нобелівський лауреат з Івано-Франківська (Станіслава)», присвячений життю і творчості письменниці. У ньому вміщено виступи, промови, витяги з книг С. Алексієвич, перекладені українською мовою, вибрані статті та дослідження про творчість письменниці, штрихи до біографії.

03.11.2015 року Вчена рада Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника ухвалила рішення про присвоєння звання «Почесний доктор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника» (Doctor Honoris Causa) лауреату Нобелівської премії з літератури 2015 року С. Алексієвич, уродженці Івано-Франківська (Станіслава).

Окрім того, 16.05.2018 року Президія НАН України своїм рішенням присвоїла Світлані Алексієвич звання «Почесний доктор Національної академії наук України» — за вагомий внесок у розвиток науки, суспільний прогрес, забезпечення миру, взаєморозуміння й співробітництва між народами.

 Бажаємо Вам, Світлано Олександрівно, щоб роки залишали тільки світлі спогади, а майбутнє дарувало ще багато літ, сповнених добра та надії!



 За матеріалами Західного наукового центру НАН України і МОН України (Львів) та Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (Івано-Франківськ)

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74