Західний науковий центр НАН України і МОН України

Вшанування пам’яті учасника бою під Крутами визначного українського вченого-ботаніка, члена-кореспондента АН України Андрія Созонтовича ЛАЗАРЕНКА

В час святкування 100-літнього ювілею відновлення української державності Львівська громада вшанувала учасника бою під Крутами, згодом сотника армії УНР, визначного українського вченого-ботаніка, професора Київського та Львівського університетів – Андрія Созонтовича ЛАЗАРЕНКА.

На могилі вченого на Личаківському пантеоні була відправлена панахида. В ній взяли участь учені освітніх та академічних установ Західного наукового центру ЗНЦ НАН України і МОН України, зокрема Інституту екології Карпат НАН України, Львівського національного університету імені Івана Франка, ліцеїсти з ліцею Героїв Крут, семінаристи Львівської духовної семінарії, представники Товариства політв’язнів і репресованих, Товариства ветеранів ІІ-ої Світової війни та інших громадських організацій міста Львова.

Про ідеї та справи члена-кореспондента АН України А. Лазаренка, які надовго пережили свого творця, говорили ректор Львівського національного лісотехнічного університету України, академік НАН України Юрій Туниця та директор Інституту екології Карпат НАН України Микола Козловський. Про свого вчителя коротко розказали професори Львівського національного університету імені Івана Франка Зеновія Служинська та Лідія Тасенкевич, завідувач відділу екоморфогенезу рослин Інституту екології Карпат Оксана Лобачевська.

Особливо теплими про вченого були спогади учня, соратника та однодумця А. Лазаренка 98-річного професора Степана Стойки, які на його прохання були зачитані під час громадської панахиди. У громадській панахиді була присутня та виступила правнучка відомого вченого Катруся Цехон.

На закінчення видатний український поет, громадський діяч, лауреат Шевченківської премії Ігор Калинець запропонував вшанувати написом «про пам'ять» на могилі Андрія Лазаренка його старшого брата Михайла, який загинув під Крутами. Андрієві пощастило вижити. І завдяки цьому йому вдалося зробити величезний внесок у розвиток біологічної науки в Західному регіоні України.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
У Західному науковому центрі втретє відбувся Всеукраїнський науковий круглий стіл на тему «Життєстійкість особистості, економіки та культури суспільства в умовах війни»
Світлої пам'яті видатного вченого Валентина Романовича СКАЛЬСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74