Західний науковий центр НАН України і МОН України

Кращих відомих і молодих учених Львівщини відзначено преміями до Всесвітнього дня науки в ім'я миру та розвитку

10 листопада 2017 року у Львівському Будинку вчених відбулося Урочисте засідання з нагоди вручення премій обласної державної адміністрації та обласної ради працівникам наукових установ та вищих навчальних закладів Львівської області, призначених розпорядженням голови Львівської обласної державної адміністрації від 01 листопада 2017 року № 1036/0/5-17 «Про обласні премії для працівників наукових установ та вищих навчальних закладів у 2017 році». Львівська обласна рада, відповідно до Програми розвитку освіти Львівщини на 2017-2020 роки, виділа на вищевказані премії цього року 2 млн грн.

Премії отримали 30 відомих учених і знаних фахівців (кожна премія – 17170 грн.) та 120 молодих учених і дослідників (12370 грн. кожна), наукові здобутки яких сприяють ефективному відтворенню, розвитку й використанню науково-технічного потенціалу області, виробництву та реалізації нових видів конкурентоздатної продукції й утверджують високий авторитет науковців Львівщини в Україні та світі.

Лауреати представляють 16 наукових установ НАН України, 19 вищих навчальних закладів, 2 наукові установи Національної аграрної академії наук України, 2 наукові установи Національної академії медичних наук України та 2 державні наукові установи іншого підпорядкування Львівської області. Про високий рівень наукових досліджень свідчить те, що серед відомих учених лауреатами премій стали 26 докторів наук та четверо кандидатів наук – визнаних фахівців у своїх галузях, а серед молодих учених та дослідників – вісім докторів наук та 68 кандидатів наук.




З привітаннями виступили: голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус, голова Ради ректорів вищих навчальних закладів Львівської області, ректор Національного університету «Львівська політехніка» член-кореспондент НАПН України Юрій Бобало. Виступаючі подякували науковцям Львівщини за їхню невтомну працю та побажали, щоб їхні досягнення завжди належно оцінювали держава і суспільство.

«Життя вперед рухає інтелект. Ви є інтелектуальною елітою, майбутнім Львівщини, України і, я переконаний, Європи», – наголосив у своєму виступі голова Львівської ОДА Олег Синютка. І, водночас, звернувся з проханням передусім до молодих науковців: не розтратити на дрібниці ту потугу, яку дав їм Господь Бог та їх батьки. Також нагадав, що «успішними можна стати в тій країні, де твоє коріння, де твої батьки».

«Вручення обласних премій вченим – це почесна і надзвичайно приємна місія. Адже це означає, що в нас є високі наукові досягнення, люди, якими ми можемо пишатися та великий науковий потенціал», – зазначив під час урочистостей перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус.

Представники місцевої влади вручили премії та дипломи лауреатам – провідним науковцям і молодим ученим Львівщини. 




Голова Західного наукового центру НАН України і МОН України академік НАН України Зіновій Назарчук привітав присутніх із Всесвітнім днем науки в ім'я миру та розвитку та відзначив, що спільна ініціатива науковців та владних структур Львівщини – призначення премій – гідна для наслідування, але, на жаль, досі не реалізована в інших областях західного регіону. Шістнадцятий рік підтримувати молодих і знаних науковців Львівщини – це прецедент. Ці премії актуальні як ніколи раніше, оскільки надто обмежене фінансування наукових досліджень призводить до скорочення чисельності наукових кадрів, відтоку талановитої української молоді, а, отже – істотного збіднення інтелектуального потенціалу нашого регіону і держави. Так, за останні п’ять років у 17 установах НАН України Львівської області чисельність наукових працівників скоротилась на 24,2%. І це при тому, що нині більшість науковців працюють неповний робочий тиждень. Однак, наукове ядро інститутів на сьогодні збережено. Люди активно працюють, хоч і важко жити в час перебудови освіти і науки. Звичайно, потрібно, щоб науковці їхали за кордон, комунікували, здобували досвід та проводили дослідження на сучасному обладнанні, якого у нас бракує із відомих причин, але ненадовго. Аналізуючи здобутки нинішніх лауреатів, бачимо, що львівські науковці таки гідно виглядають. Також цьогоріч є успішні роботи наших вчених, подані на здобуття премій в галузі науки і техніки, які виглядають упевнено на тлі вітчизняної науки.




У виступі академік З. Назарчук констатував: «Тепер про Малу академію наук і середні школи. Для них теж не прості часи. Пошук моделей середньої освіти триває. Палка дискусія іде про те, які програми мають бути. Маємо працювати зі школами, дбати про своїх наступників. Хіміки у Львівському національному університеті імені Івана Франка проводять Всеукраїнський конкурс юних дослідників «Кристали». Приємно бачити молодих, які вірять в науку, в свої можливості». 

Науковці – лауреати премій, своєю чергою, подякували представникам Львівської ОДА та Львівської облради, організаторам цього урочистого заходу.

Від імені відомих вчених виступили:

Гунчак Алла – доктор сільськогосподарських наук, завідувач лабораторії фізіології, біохімії та живлення птиці Інституту біології тварин Національної аграрної академії наук України;

Манько Володимир – доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри фізіології людини і тварин біологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка.

Зі словами вдячності за визнання та вагому винагороду від імені молодих учених виступили:

Біль Мар’яна – кандидат наук з державного управління, докторант відділу соціально-гуманітарного розвитку регіону ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України»;

Клим Галина – доктор технічних наук, доцент кафедри спеціалізованих комп’ютерних систем Національного університету «Львівська політехніка».




Аудиторія доброзичливо реагувала на виступи і науковців – своїх колег, і представників влади. Вела засідання директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомира Мандзій.

Вручення обласних премій відбувається щорічно до Всесвітнього дня науки в ім'я миру та розвитку (10 листопада), заснованого ЮНЕСКО у 2001 році. Це нагода, щоб вкотре підкреслити вагоме значення науки та її досягнень для повсякденного життя, забезпечити всіх охочих інформацією про нові тенденції розвитку науки, підкреслити роль вчених у житті суспільства.

Президент Національної академії наук України академік Б. Є. Патон у привітанні з нагоди Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку зазначив: «Щиро зичу всім нам у прагненні до істини застосовувати науковий метод її пошуку, в дискусіях – дослухатися до раціональних аргументів, в ухваленні рішень – надавати перевагу найоптимальнішим варіантам, а головне – поважати одне одного. Тільки тоді ми зможемо досягти справжньої злагоди та процвітання… Миру, доброго здоров’я та щастя всім нам!»

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
У Західному науковому центрі втретє відбувся Всеукраїнський науковий круглий стіл на тему «Життєстійкість особистості, економіки та культури суспільства в умовах війни»
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74