Західний науковий центр НАН України і МОН України

Круглий стіл з проблем моніторингу полігонів відходів із застосуванням геоінформаційних технологій та космічної інформації

Охорона навколишнього природного середовища, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини – невід'ємна умова сталого економічного та соціального розвитку України.

Відомо, що владні структури країни викорис­то­ву­ють дані, які суттєво різняться, щодо кількості полігонів ТПВ й сміттєзвалищ. Звідси й відсутність у владних органів можливості забезпечити належне дотримання основних принципів державної політики у сфері поводження з відходами – пріоритетний захист навколишнього природного середовища та здоров'я людини від негативного впливу відходів й ін.

Саме з метою проведення науково-дослідних робіт для розроблення і надання науково обґрунтованих рекомендацій органам влади щодо удосконалення організаційно-господарської діяльності у поводженні з твердими побутовими відходами у червні 2017 р. був утворений науково-впроваджувальний консорціум «ЕКОГІС-Л-Х» (ECOGIS-L-Kh). Учасниками-ініціаторами створення консорціуму стали Західний науковий центр НАН України і МОН України (Львів), Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» та Національний університет «Львівська політехніка». Основним завданням діяльності консорціуму ECOGIS-L-Kh є сприяння органам державної влади та іншим зацікавленим сторонам в удосконаленні заходів щодо охорони довкілля, поводження з відходами та ін. на основі використання сучасного наукового інструментарію – космічної інформації та геоінформаційних технологій.

6 жовтня 2017 року у Золочеві (Львівська область) за сприяння та активної участі Золочівської районної державної адміністрації Львівської області (голова Володимир Недзельський) відбувся науково-практичний круглий стіл на тему «Деякі аспекти експлуатації, моніторингу полігонів побутових відходів із застосуванням геоінформаційних технологій». У ході заходу колективом ECOGIS-L-Kh представлені практичні результати наукових досліджень по Золочівському району щодо окремих санкціонованих й несанкціонованих полігонів й звалищ, прогнозів та можливих загроз і ін. Науково-практичні матеріали представили:

  • Григорій Красовський, д.т.н., професор Національного аерокосмічного універ­ситету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» в доповіді «Сучасні можливості використання космічних знімків в завданнях охорони природи і збереження природних ресурсів»;
  • Ольга Бутенко, д.т.н., професор Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» в доповіді «Визначення тенденцій змін екологічного стану району за даними моніторингу сміттєзвалищ»;
  • Станіслав Горелик, к.т.н., доцент Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» в доповіді «Космічний моніторинг сміттєзвалищ Золочівського району Львівської області»;
  • Євгеній Захарчук, помічник голови Західного наукового центру НАН України і МОН України з питань міжнародного співробітництва в доповіді «Актуальні проблеми відвернення негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище».
  • У дискусії стосовно представлених доповідей взяли участь:

    • Володимир Недзельський – голова Золочівської РДА Львівської області;
    • Олег Банах – голова Золочівської районної ради;
    • Володимир Мокрий – д.т.н., професор Національного університету «Львівська політехніка»;
    • Назарій Сорока – керівник підрозділу департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА;
    • науковці Фізико-механічного інституту ім. Г. В. Карпенка НАН України (Львів).
    • Завершуючи роботу науково-практичного круглого столу учасники обговорили також актуальність правових, організаційних та економічних засад діяльності, пов'язаної із запобіганням або зменшенням обсягів утворення відходів, їх утилізацією та видаленням, знешкодженням та захороненням, а також з відверненням негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров'я людини.

      Детальна відеоінформація щодо науково-практичного заходу за посиланням: http://zolochiv.net/u-zolochevi-naukovtsi-rozpovili-pro-monitoring-poligoniv-tvp-ta-shkodu-vid-zabrudnen-prirodnogo-seredovishha/.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
У Західному науковому центрі втретє відбувся Всеукраїнський науковий круглий стіл на тему «Життєстійкість особистості, економіки та культури суспільства в умовах війни»
Світлої пам'яті видатного вченого Валентина Романовича СКАЛЬСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74