Західний науковий центр НАН України і МОН України

Академік Зіновій Назарчук: «Якщо хочемо іти в світову спільноту, маємо грати за світовими правилами»

13 жовтня 2017 року на базі Тернопільського національного економічного університету відбулось виїзне засідання Ради Західного наукового центру НАН України і МОН України. Про те, як практично відбувається об’єднання територіальних громад в Тернопільській області, досягнення в цьому процесі та проблеми, що виникають, про адміністративно-фінансову децентралізацію і територіальний розвиток говорили, зокрема, проректор з науково-педагогічної роботи Тернопільського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор Г. Л. Монастирський, завідувач кафедри обліку у державному секторі економіки та сфері послуг цього ж університету доктор економічних наук, професор М. Р. Лучко.




Заступник директора Державної установи «Інститут регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього НАН України» доктор економічних наук, професор І. З. Сторонянська зупинилась на надзвичайно важливій темі – «Адміністративно-фінансова децентралізація та територіальний розвиток: нові тренди і виклики» – адже, вважають науковці ЗНЦ, методична база формування об’єднаних територіальних громад в Україні потребує обов’язкового перегляду.




Проректор Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя доктор технічних наук, професор Р. М. Рогатинський підсумував якість виконання «Програми співробітництва Тернопільської обласної державної адміністрації, Тернопільської обласної ради, Західного наукового центру НАН України і МОН України».

Про що конкретно йшлося? Про те, що ТНЕУ набув надзвичайно великого досвіду в рамках супроводу адміністративно-територіальної реформи в Тернопільській області. Але, як завжди, є проблеми – передусім проблема становлення життєздатних адміністративно-територіальних одиниць, що мали б відповідати критеріям нормативно-правової визначеності, організаційної завершеності та фінансово-економічної достатності, констатуючи науковою термінологією.

А якщо говорити мовою, яка зрозуміла не тільки науковцям, а й пересічним громадянам, то можна сформулювати проблеми так: міста, як правило, не прагнуть об’єднання з навколишніми селами; селам, що в глибинці, не вистачає кадрів; конче потрібні реформи для малого і середнього бізнесу; в кожному селі потрібно якісно і оперативно формувати як робочі місця, так і доходи; об’єднані територіальні громади (ОТГ) не забезпечені належним чином заходами для ведення бухгалтерського обліку; громади не завжди вміють розпоряджатися грішми; не вистачає фінансових плановиків; бракує грошей, спрямованих на розвиток.

Голова Західного наукового центру НАН України і МОН України академік НАН України З. Т. Назарчук сконстатував: «Досягнення у співробітництві ЗНЦ, львівських і тернопільських науковців є. Це, зокрема, і обмін інформацією, і приклад для регіонів. Але є ще і об’єктивні закони розвитку, які необхідно враховувати. То ж треба створити таку модель, яка мала б мінімум параметрів, але вловлювала б основні тенденції… Якщо хочемо іти в світову спільноту, маємо грати за світовими законами».Отже, Рада Західного наукового центру рекомендує Науково-координаційним радам ЗНЦ в областях залучати наукові та освітні установи, органи місцевої влади для впровадження системи навчання представників новостворених об’єднаних територіальних громад, органів місцевого самоврядування з питань проведення системних реформ місцевого самоврядування, консолідації громад, а також – підвищення спроможності ОТГ. Звертає також увагу на перегляд методичної бази формування об’єднаних територіальних громад.

Окрім того, є потреба, щоб ЗНЦ разом із ДУ «Інститут регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього НАН України» спрямував до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, обласних рад та державних адміністрацій Західної України пропозиції і зауваження щодо адміністративно-фінансових аспектів децентралізації і формування спроможних територіальних громад.

Будуть спроможні територіальні громади – розвиватиметься українське село. Розвиватиметься і квітнутиме Україна. У рамках світової спільноти.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74