Західний науковий центр НАН України і МОН України

До Всесвітнього дня науки традиційно відзначено преміями кращих відомих і молодих учених Львівщини

10 листопада 2016 року у приміщенні Львівського Будинку вчених відбулося вручення премій обласної державної адміністрації та обласної ради працівникам наукових установ НАН України та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації Львівської області, призначених розпорядженням голови Львівської обласної державної адміністрації від 02.11.2016 року №837/0/5-16 «Про обласні премії для працівників наукових установ НАН України та вищих навчальних закладів III – IV рівнів акредитації у 2016 році». Львівська обласна рада, відповідно до Програми розвитку освіти Львівщини на 2013-2016 роки, виділа 1,2 млн грн. на вищевказані премії.

Премії отримали 21 відомий учений і знаний фахівець та 88 талановитих молодих учених і спеціалістів, наукові здобутки яких сприяють ефективному відтворенню, розвитку й використанню науково-технічного потенціалу області, виробництву та реалізації нових видів конкурентоздатної продукції й утверджують високий авторитет науковців в Україні та світі. У списку відомих учених – лауреатів премії – 16 докторів наук та 5 кандидатів наук, знаних фахівців у своїх галузях. Серед молодих учених – лауреатів премій – 55 кандидатів наук. Лауреати премій є представниками 18 установ НАН України та 21 вищого навчального закладу III-IV рівнів акредитації Львівської області.




З привітаннями до лауреатів звернувся перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Р. Т. Замлинський, який сказав: «Сьогодні ми будуємо нову країну, і вона не може бути успішною без науки. Своїм внеском ви, молоді вчені, розвиваєте науково-інтелектуальний потенціал нашої держави. Не зупиняйтесь на досягнутому, знайте, що від вас багато залежить. Також дуже важливо, аби наші закордонні партнери побачили ваш значний потенціал та вагомий внесок у розвиток світової науки».




Голова Західного наукового центру НАН України і МОН України академік НАН України З. Т. Назарчук зазначив, що спільна ініціатива науковців та владних структур Львівщини – вручення премій – гідна для наслідування. Адже ці премії є значною підтримкою і стимулом для працівників науки. Особливої актуальності ця подія набуває нині, коли украй обмежене фінансування призводить до падіння престижу наукової праці, скорочення чисельності наукових кадрів, еміграції талановитої української молоді, а, отже – істотного збіднення інтелектуального потенціалу нашого регіону і держави. Також академік констатував потребу створення Ради молодих учених регіону, яка б працювала і з владними структурами, і з Західним науковим центром та Малою академією наук України. Адже у молоді потрібно розвивати і плекати цікавість до пізнання нового, щоб було поповнення науки молоддю.




Науковці – лауреати премій, своєю чергою, подякували представникам Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради, організаторам цього урочистого заходу.

Від імені відомих вчених виступили: Мельник М. І. – д.е.н., професор, завідувач сектору просторового розвитку ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України»; Васильців Т. Г. – д.е.н., професор, заступник директора Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень у місті Львові.

Зі словами вдячності за таку вагому винагороду від імені молодих учених та спеціалістів виступили: Слотюк Т. В. – к.н. із соціальних комунікацій, доцент кафедри преси Львівського національного університету імені Івана Франка; Копій С. Л. – к.с-г.н., доцент кафедри лісівництва Національного лісотехнічного університету України; Фінюк Н. С. – к.б.н., молодший науковий співробітник Інституту біології клітини НАН України.

На завершення директор департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації к.політ.н., доцент Л. С. Мандзій підкреслила, що вручення премій відбувається з нагоди Всесвітнього дня науки в ім'я миру та розвитку, що особливо важливо для нашої країни. Побажала лауреатам подальших творчих здобутків, наснаги, добра і миру.




До Всесвітнього дня науки в ім'я миру та розвитку у Львові також відбуваються осінні «Дні науки» – це започаткований у 2013 році проект Ради молодих вчених НАН України, покликаний сприяти популяризації сучасної науки в українському суспільстві, ознайомленню широкого загалу відвідувачів із досягненнями українських науковців, створенню позитивного іміджу вченого та зацікавлення дітей і молоді науковою роботою.




Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
У Західному науковому центрі втретє відбувся Всеукраїнський науковий круглий стіл на тему «Життєстійкість особистості, економіки та культури суспільства в умовах війни»
Світлої пам'яті видатного вченого Валентина Романовича СКАЛЬСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74