Західний науковий центр НАН України і МОН України

13 листопада 2015 року відбулося урочисте засідання з нагоди вручення обласних премій працівникам наукових установ НАН України та вищих навчальних закладів Львівської області, присвячене Всесвітньому дню науки в ім’я миру та розвитку

На Львівщині до Всесвітнього дня науки традиційно відзначають преміями кращих відомих і молодих вчених, наукові здобутки яких сприяють ефективному відтворенню, розвитку й використанню науково-технічного потенціалу області, виробництву та реалізації нових видів конкурентоздатної продукції й утверджують високий авторитет науковців в Україні та світі.

13 листопада 2015 року у приміщенні Львівського Будинку вчених відбулося урочисте засідання з нагоди вручення премій Львівської обласної державної адміністрації та Львівської обласної ради працівникам наукових установ НАН України та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації Львівської області, призначених розпорядженням першого заступника голови Львівської обласної державної адміністрації від 15.10.2015 №623/0/5-15 «Про обласні премії для працівників наукових установ НАН України та вищих навчальних закладів III – IV рівнів акредитації у 2015 році» на підставі подання Західного наукового центру НАН України та МОН України. Цього року премії розміром 12 200 гривень кожна отримали 20 відомих учених і знаних фахівців та розміром 8 560 грн кожна - 88 талановитих молодих учених і спеціалістів із 18 наукових установ НАН України та 22 вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації Львівської області.

Відповідно до рішення Львівської обласної ради № 1311 від 17 лютого 2015 року «Про внесення змін до Переліку завдань, заходів та показників Програми розвитку освіти Львівщини на 2013-2016 роки, які підлягають фінансуванню з обласного бюджету у 2015 році» п. 9.1., виділено 1 млн грн. на вищевказані премії.

Премії відомим ученим і знаним фахівцям призначено – за значні досягнення в галузі природничих, технічних, гуманітарних і соціально-економічних наук, які сприяють подальшому розвитку науки, соціально-економічним перетворенням у регіоні й утверджують високий авторитет науковців Львівщини в Україні та світі, а молодим ученим та спеціалістам (до 35 років) - з метою підтримки проведення наукових досліджень в галузі природничих, технічних, гуманітарних і соціально-економічних наук, результати яких сприятимуть соціально-економічним перетворенням у регіоні. Серед молодих учених – лауреатів премій – 58 кандидатів наук, один – доктор наук, аспіранти і науковці, що завершують дисертаційні дослідження. Серед відомих учених – 17 докторів наук та 3 – кандидати наук, знані фахівці у своїх галузях.

В урочистій церемонії взяли участь голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, директор департаменту освіти та науки Львівської обласної державної адміністрації Олександра Небожук, голова постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради Ярослав Качмарик, голова Західного наукового центру НАН України і МОН України академік НАН України Зіновій Назарчук та представники наукової еліти Львівщини.

У своєму виступі голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка зазначив: «Сьогодні вами пишаються ваші батьки та родини. Ваш статус дає можливість відверто і сміливо дивитися в очі в будь-якій аудиторії і вести дискусію. Дуже хотів би, щоб ви долучалися до роботи в органах державної влади та змогли застосувати здобуті знання, адже тут, як ніде, потрібні розумні і талановиті люди. Не залишайтесь лише з підручниками, з науковими статтями - ідіть до людей. Ви маєте з чим до них прийти й можете їх повести за собою. Бажаю успіхів, творчого злету, натхнення і перемог».




Вітаючи присутніх науковців із Всесвітнім днем науки від імені голови Львівської обласної ради Петра Колодія, депутатів Львівської обласної та місцевих рад, від усієї громади Львівщини, голова постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради Ярослав Качмарик висловив, зокрема, слова вдячності і поваги науці галицькій, львівській і тим, хто творить науковий продукт, хто працює заради майбутнього.




Голова Західного наукового центру НАН України і МОН України академік НАН України Зіновій Назарчук у своєму виступі зупинився на деяких важливих проблемах, над вирішенням яких працюють у Національній академії наук України і які потребують тіснішої співпраці науки і влади. Він сказав: «НАН України – єдина організація, що здатна вирішувати комплексні наукові проблеми. Але, як Ви знаєте, для того, щоб працював лазер – його потрібно «накачати». Так і для науки – потрібно відповідне забезпечення фінансове, бо не буде віддачі. У нас структура економіки не стимулює попит на наукову продукцію, тому звинувачувати науку не можна – є поганий менеджмент. Потрібна впроваджувальна структура. І ще – необхідно зберегти висококваліфіковані кадри, які можуть народити геніїв. Щоб був ліс - потрібен підлісок». Привітав лауреатів премій та подякував керівникам області за продовження цієї хорошої традиції – нагородження преміями відомих учених та, що особливо важливо, талановитих молодих учених і спеціалістів. Подякував за їхню наполегливу працю, побажав подальших творчих здобутків, наснаги, миру, добра і благополуччя.




Науковці – лауреати премій, своєю чергою, подякували організаторам цього урочистого заходу. Від імені відомих вчених виступили: Орест Лозинський – д.т.н., професор, завідувач кафедри електроприводу і комп’ютеризованих електромеханічних систем Національного університету «Львівська політехніка», який зупинився на досягненнях і можливостях науковців Львівської політехніки та потребі створення умов для впровадження результатів досліджень; д.е.н., професор, заступник директора з наукової роботи ДУ «Інститут регіональних досліджень імені  М.І. Долішнього НАН України» Ірина Сторонянська відзначила значний внесок учених інституту у вирішення регіональних проблем, зокрема, формування стратегії Львівської області.

Цікавими також були виступи представників молодих учених: Данила Ільницького – к.філол.н., молодшого наукового співробітника відділу української літератури Інституту українознавства імені І. Крип'якевича НАН України та Марії Московчук – к.і.н., доцента кафедри тактико-спеціальної підготовки Львівського державного університету внутрішніх справ МВС України.




На завершення директор департаменту освіти та науки Львівської ОДА Олександра Небожук - подякувала за підтримку у проведенні цих урочистостей Львівській обласній організації профспілки працівників освіти і науки України (голова - Марія Яцейко), Львівській регіональній організації профспілки працівників НАН України (голова - Тарас Яницький) та Львівській обласній Малій академії наук учнівської молоді (директор – Іванна Бородчук).

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
25 квітня 2024 року відбулася сесія Загальних зборів НАН України, під час якої було обрано дійсних членів (академіків) і членів-кореспондентів НАН України
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74