Західний науковий центр НАН України і МОН України

Зустріч з директором Представництва Польської Академії Наук в Україні професором Генріком Собчуком

6 листопада 2015 року у Західному центрі НАН України і МОН України (ЗНЦ) відбулася зустріч із директором Представництва Польської Академії Наук (ПАН) в Україні професором Генріком Собчуком (Henryk Sobczuk). ЗНЦ на зустрічі представляли: директор ЗНЦ, заступник голови ЗНЦ к. т. н. Олег Зинюк; директор Інституту українознавства ім. І. Крип‘якевича НАН України професор Микола Литвин; в. о. ученого секретаря к. ф.-м. н. Роман Романюк; керівник сектора наукової журналістики к. філол. н. Богдан Залізняк; помічник голови Євгеній Захарчук; н. с. Галина Котерлин.

Професор Генрік Собчук зазначив: «Представництво ПАН вже 3 роки реалізує свою діяльність в Україні, яка спрямована на популяризацію польської науки та поліпшення контактів між українськими і польськими науковцями, метою яких, на мою думку, є можливість отримати дофінансування з боку ЄС. Польська академія наук на сьогодні має сім дослідницьких центрів за кордоном – окрім Києва, також у Берліні, Брюсселі, Москві, Парижі, Римі та Відні».

«Бачу, що українська сторона активізувалась в останні роки, багато вчених хочуть налагодити співпрацю із Заходом, однак, мають обмежені можливості у просуванні власних ідей у світі. У цьому їм можуть допомогти наукові інституції Польщі, що мають уже досвід у такій роботі і можуть виступити як грантодавці. Це дуже важливо з наукової і культурної точки зору і, зокрема, з політичних міркувань в останній час. Хочу відзначити, що атмосфера такої співпраці є позитивна», – підкреслив Г. Собчук. «Це дуже різностороння співпраця, що не обмежується якимось одним проектом. Працюємо як у сфері мовознавства, так і в інших ділянках, у тому числі фізиці», – зазначив він.




Директор Західного наукового центру доцент О. Зинюк привітав представника ПАН в Україні, розповів про структуру ЗНЦ, коротко охарактеризував досягнення учених західного регіону, відзначив перспективи налагодження двосторонньої співпраці між українськими і польськими вченими та запропонував підготувати Меморандум про співпрацю між ЗНЦ та Представництвом ПАН в Україні.

Директор Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України професор М. Литвин також відмітив, що є потреба у більш тісних контактах між українськими і польськими науковцями у гуманітарній сфері. Йде мова як і про створення спільних комісій та інституцій, які б пропагували нашу історію, культуру та наукові досягнення у всіх галузях наук, так і про спільну участь у міжнародних грантових програмах. Запропонував підготувати та видати каталоги академічних установ ПАН і НАН України польською і українською мовами; організувати проведення «Днів української науки в Польщі» та «Днів польської науки в Україні»; відновити українсько-польську комісію з історичних дисциплін з метою узгодження термінології, використання толерантної лексики; проводити спільні наукові конференції.

Враховуючи існуючі між Національною академією наук України та Польською академією наук дружні зв'язки та усвідомлюючи важливу роль науки і технологій у розвитку суспільства, сторони у рамках двостороннього співробітництва домовились здійснити такі заходи:

  • Активізувати двосторонні взаємини в інтересах сторін через проведення заходів у форматі «Дні української науки в Польщі», «Дні польської науки в Україні».
  • Здійснити організаційні заходи щодо започаткування та розвитку взаємин між ЗНЦ та філіями ПАН (у Любліні, Кракові та ін.).
  • Провести підготовчі заходи й розпочати спільні наукові дослідження фундаментального та прикладного характеру, у яких зацікавлені українська та польська сторони.



Йшлося також про плани проведення в Україні науково-технічних конференцій, семінарів та про формування консорціумів учених наших країн для участі в конкурсах проектів за пріоритетними напрямами Програми Європейського Союзу «Горизонт 2020». Такі зустрічі відкривають додаткові можливості для розвитку співпраці вчених Польщі й України. Отже, попереду – нові наукові зв'язки, проекти, європейські гранти.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
25 квітня 2024 року відбулася сесія Загальних зборів НАН України, під час якої було обрано дійсних членів (академіків) і членів-кореспондентів НАН України
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74