Західний науковий центр НАН України і МОН України

Спільний проект Західного наукового центру та територіальної громади м. Золочева з лауреатом Нобелівської премії Роалдом Гофманом




За своїм авторитетом Нобелівська премія – одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку із 1901 року щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства.

На території сучасної України народилися шестеро майбутніх Нобелівських лауреатів:

  • Ілля Мечников – отримав Нобелівську премію у 1908 році за дослідження в галузі фізіології та медицини;
  • Зельман Ваксман – у 1952 році в галузі фізіології та медицини;
  • Йосиф Шмуель Агнон – у 1966 році в галузі літератури;
  • Саймон Кузнець – у 1971 році за низку праць в галузі економіки;
  • Роалд Гофман – у 1981 році за дослідження у галузі хімії;
  • Жорж Шарпак – у 1992 році в галузі фізики.

Ці Нобелівські лауреати народилися на українській землі, яка була їм колискою. Через різні обставини вони змушені були покинути батьківщину, навчалися та працювали в інших країнах, стали національною елітою. Приклад життєвого шляху, популяризація наукових досягнень нобеліантів — завдання українських наукових та суспільних інституцій в інтересах соціуму, усіх верств населення, зокрема молоді.

Зазначаємо й те, що декількох українців та вихідців з України було номіновано на здобуття Нобелівської премії, але з різних причин нагороду вони не одержали (серед них, зокрема, Іван Франко).

У місті Золочів (Львівська область) в 1937 році народився й по даний час в США успішно продовжує наукову діяльність лауреат Нобелівської премії з хімії Роалд Гофман.

Західний науковий центр разом з територіальною громадою Золочева (міський голова Ігор Гриньків ) звернулися до нобеліанта Р. Гофмана й отримав його згоду на спільне опрацювання та реалізацію проекту, що передбачає висвітлення життєвого шляху, науково-дослідницької діяльності Р. Гофмана тощо.

У Галичині минули його перші дитячі літа. Юний Роалд рано спізнав долю малолітнього в’язня фашистських катів, а згодом і безкорисливий прояв людської доброти й жертовності з боку вчителя-українця, який до кінця нацистської окупації Львівщини переховував Роалда та його матір то на горищі свого будинку, то на горищі сільської школи. Любов до своєї батьківщини він у листі до однієї мешканки Золочева висловив так: «Україна — обітована земля мого серця».

Здобутки та досягнення уродженця Західного регіону України лауреата Нобелівської премії Роалда Гофмана потребують популяризації у суспільстві в інтересах їх збереження, розвитку і примноження, що буде сприяти залученню українських молодих дослідників до високотехнологічних сфер діяльності. Результатом проекту стане опрацювання матеріалів (наукових, архівних, фото, особистих у контакті з науковцем, ін.) і їх оприлюднення у формі науково-популярного друкованого видання українською та англійською мовами.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
У Західному науковому центрі втретє відбувся Всеукраїнський науковий круглий стіл на тему «Життєстійкість особистості, економіки та культури суспільства в умовах війни»
Світлої пам'яті видатного вченого Валентина Романовича СКАЛЬСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74