Західний науковий центр НАН України і МОН України

4 липня 2014 року у Західному науковому центрі відбулась зустріч академіка НАН України Зіновія Назарчука із професором Максимом Стріхою і журналістом газети «Світ» Іриною Ніколайчук

4 липня 2014 року у Західному науковому центрі відбулась зустріч академіка НАН України З.Т. Назарчука із представниками наукової еліти Києва – віце-президентом АН вищої школи України, радником міністра МОН України з наукових питань професором Максимом Стріхою і журналістом газети «Світ» Іриною Ніколайчук. Голова Західного наукового центру академік З.Т. Назарчук ознайомив із роботою та проблемами Центру.


Зліва на право: Зинюк Олег Дмитрович, Назарчук Зіновій Теодорович, Стріха Максим Віталійович, Ніколайчук Ірина Іванівна

У Західному науковому центрі завжди дбали і дбають про розвиток науки – відтоді, як він (ЗНЦ) був створений, себто від 1971 року. Йдеться і про розвиток фундаментальних досліджень у багатьох галузях природничих і суспільних наук, а головне – про організацію скоординованої роботи наукових установ, вищих навчальних закладів, органів місцевої влади та бізнесу із підготовки наукових, науково-педагогічних та інженерних кадрів у восьми західних областях України.


Віце-президент АН вищої школи України, радник міністра МОН України з наукових питань професор Максим Стріха ознайомвся з виставкою нових науково-технічних розробок учених академічних установ Львівщини

У рамках програми, створеної на виконання угоди про співробітництво Львівської обласної державної адміністрації і ЗНЦ, реалізується низка проектів, які сприяють вирішенню важливих соціально-економічних проблем краю. Відбуваються виїзні засідання Ради ЗНЦ в інших областях (Волинській, Тернопільській, Закарпатській, Івано-Франківській…), на яких приймаються різні ухвали (і згодом зусиллями вчених – реалізуються) щодо, наприклад, розвитку гірських територій, про розробку Програми раціонального використання та охорони природного потенціалу Волині, про виконання Програми «Проведення комплексного еколого-геологічного моніторингу на території Калуського гірничо-промислового району» та ін.

Започатковано якісно новий рівень організації співпраці академічних установ та ВНЗ регіону з природничих і технічних наук. Працює Науково-навчальний центр з правами Відділення цільової підготовки Національного університету "Львівська політехніка" та ЗНЦ НАН України і МОН України, який об’єднує зусилля, зокрема п’яти інститутів НУ «Львівська політехніка», та таких установ НАН України, як ІППММ ім. Я. С. Підстригача, Інститут фізики конденсованих систем, ЦММ ІППММ ім. Я. С. Підстригача, ФМІ ім. Г. В. Карпенка, Інститут геології і геохімії горючих копалин, Карпатське відділення Інституту геохімії ім. С. І. Субботіна та ін.

Значну увагу тут приділяють роботі з талановитою молоддю. З ініціативи ЗНЦ засновано щорічні обласні премії Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації для талановитих молодих учених, а також – для знаних фахівців. Нині, незважаючи на важку економічну ситуацію в Україні, хоч кількість премій і дещо зменшилась: 2014 року 20 премій буде виділено для відомих учених і знаних фахівців та близько 88 – для молодих науковців, що починають свою діяльність, проте вони стали вагоміші.


Доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України Назарчук Зіновій Теодорович проводить демонстрацію розробок

Ознайомились гості і з виставкою нових науково-технічних розробок учених академічних установ Львівщини. Демонстрація цих розробок, які можуть бути впроваджені у виробництво та здійснювати заміщення імпортної продукції вітчизняними аналогами, свідчить про високий потенціал науки регіону. Тут представлено розробки понад 20 установ НАН України та суб’єктів підприємницької діяльності м. Львова, які впроваджують розробки вчених.

Відбувся також обмін думками щодо доповнення проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» статтею про регіональні наукові центри. Їх законодавче закріплення, за одностайною думкою присутніх, обумовлене ще й конституційно передбаченим розширенням повноважень органів місцевої влади. Ця норма безумовно сприятиме покращанню взаємодії регіональних осередків науки незалежно від відомчого підпорядкування її установ із органами місцевої влади.


Обмін думками

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74