Західний науковий центр НАН України і МОН України

Урочиста Академія, присвячена 120-річчю від дня народження вченого-математика академіка Михайла Кравчука

28 вересня 2012 року у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки відбулася урочиста Академія, присвячена 120-річчю від дня народження вченого-математика академіка Михайла Кравчука за участю науковців Західного наукового центру НАН України та МОНмолодьспорту України, представників вищих навчальних закладів міста, громадськості.


Урочиста Академія,присвячена 120-річчю від дня народження вченого-математика академіка Михайла Кравчука

Для вшанування найвизначнішого українського математика ХХ сторіччя, відомого у світі вченого, педагога й громадського діяча – Михайла Пилиповича Кравчука академічна спільнота зібралася цього року на його Батьківщині – у місті Луцьку (народився М.П. Кравчук 27 вересня 1892 року в с. Човниця на Волині).

Михайло Кравчук – титан математичної думки зі світовою славою, поет формул і чисел, дійсний член Всеукраїнської академії наук, учитель Архипа Люльки – конструктора реактивних авіадвигунів і Сергія Корольова – конструктора радянських космічних кораблів, автор понад 180 наукових робіт, співавтор першого тритомного словника української математичної термінології. “Творець музики чисел”, “лицар математики”, “поет формул”, “титан математичної думки” – як тільки не називають славетного земляка ті, хто досліджує його наукову спадщину.

З привітаннями до учасників засідання звернулись голова Волинської обласної ради Войтович В.І., в.о. ректора Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки професор Коцан І.Я. Вітальне слово виголосив голова Західного наукового центру НАН України і МОНмолодьспорту України академік НАН України Назарчук З.Т., який наголосив, що «націю творять особистості, імена. Михайло Кравчук був тією особистістю, яка творила нашу націю у світі. Його творчість і життя – зразок поєднання високої науки й освіти, гідний для наслідування».


Доповідь голови Західного наукового центру НАН України і МОНмолодьспорту України академіка НАН України Назарчука З.Т.

З доповіддю «Видатний український математик академік Михайло Кравчук: до 120-річчя від дня народження» виступив член-кореспондент НАН України Пташник Б.Й., керівник відділення фізико-технічних і математичних наук Західного наукового центру НАН України і МОНмолодьспорту України (співавтор – доктор фізико-математичних наук, професор КНТУ «КПІ» Вірченко Н.О., дослідниця життєвого й наукового подвигу свого великого співвітчизника, ініціатор та організатор проведення конференцій імені М.Кравчука).


Доповідь члена-кореспондента НАН України Пташника Б.Й.

Наукові доповіді виголосили: Возняк Г.М. (Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка)


Доповідь Возняка Г.М.


та кандидат філологічних наук, професор, завідувач кафедри історії та культури української мови СНУ імені Лесі Українки Богдан С.К.


Доповідь к.ф.н., професора, завідувача кафедри історії та культури української мови СНУ імені Лесі Українки Богдан С.К.

Присутні переглянули й обговорили знятий Національною телекомпанією України 30-хвилинний документальний фільм «Голгофа академіка М. Кравчука» (автор сценарію – Микола Сорока, режисер – Олександр Рябокрис, науковий консультант – професор Ніна Вірченко).

До уваги присутніх була представлена виставка наукових та художніх видань, присвячених життєвому і творчому шляху академіка Михайла Кравчука (Бібліотека СНУ імені Лесі Українки).


Виставка наукових та художніх видань, присвячених життєвому і творчому шляху академіка Михайла Кравчука

Делегація Західного наукового центру НАН України і МОНмолодьспорту України побувала на екскурсії до музею академіка Михайла Кравчука у с. Човниця, Ківерцівського р-ну.


Екскурсія музеєм академіка Михайла Кравчука у с. Човниця, Ківерцівського р-ну
Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
У Західному науковому центрі втретє відбувся Всеукраїнський науковий круглий стіл на тему «Життєстійкість особистості, економіки та культури суспільства в умовах війни»
Світлої пам'яті видатного вченого Валентина Романовича СКАЛЬСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74